Právo IT

Jedinečný soubor odborných textů zaměřených na souvislosti legislativy a informačních technologií. Články nabízejí jedinečný vhled do vztahů práva a IT

Nařízení o digitálních službách 1. Díl: Na koho dopadá a jaká pravidla přináší?
Datové schránky občanů

Nařízení o digitálních službách 1. Díl: Na koho dopadá a jaká pravidla přináší?

Provozujete cloudové aplikace, webhosting, online platformy s možností sdílení obsahu nebo třeba WiFi? Pak buďte na pozoru. Od 17. února 2024 je plně účinné nařízení o digitálních službách, které s sebou přináší řadu pravidel dopadajících na poskytovatele online služeb, zejména v oblasti boje proti nezákonnému online obsahu a zvýšení transparentnosti online platforem. Nová pravidla shrnujeme ve třídílném seriálu věnovaném DSA.

Souhlas zákazníka se zpracováním osobních údajů: Kdy je a kdy není potřeba?

Souhlas zákazníka se zpracováním osobních údajů: Kdy je a kdy není potřeba?

Máte v objednávkovém formuláři na svém e-shopu nebo v aplikaci sdělení „souhlasím s obchodními podmínkami a zpracováním osobních údajů“? Možná netušíte, že tím porušujete GDPR. V tomto článku se dozvíte, proč obecný souhlas nepoužívat a jak si texty ve formuláři nastavit správně.

Internetová lékárna z pohledu práva

Internetová lékárna z pohledu práva

Internetové lékárny nabírají každoročně na oblíbenosti pacientů. Současná společnost přesouvá na internet obstarávání jednotlivých věcí stále víc a víc. Ne jinak je tomu i v případě objednání a následného výdeje léčivých přípravků. Změna se tak dotkla i provozovatelů lékáren, u kterých je situace částečně odlišná, a z důvodu veřejnoprávních předpisů a s nimi souvisejících práv a povinností spojených s prodejem léčivých přípravků přes internet. Samotnou kapitolu představuje sociální a odborná stránka věci, společně s nepředvídatelným vývojem do budoucna.

Hollywood v éře AI aneb co říká právo na užívání digitálních protějšků herců?
Návrh nařízení o umělé inteligenci

Hollywood v éře AI aneb co říká právo na užívání digitálních protějšků herců?

Boom umělé inteligence (AI) postupně proniká do řady odvětví, mezi něž patří i oblast kinematografie. Potenciál AI generovat filmové postavy, ať už od nuly nebo na základě skutečné předlohy, posouvá filmový průmysl do nových vod. V tomto ohledu je nicméně nezbytné brát v potaz i potenciální dopady na celé filmové odvětví, jakož i úskalí a rizika takového řešení z hlediska osobnostních práv dotčených herců.

Kolektiv autorů
Jak se mění regulace cloudu v roce 2024?

Jak se mění regulace cloudu v roce 2024?

Používáte nebo poskytujete služby v oblasti cloudových technologií? Měli byste zbystřit, jelikož rok 2024 přináší řadu legislativních změn. Evropská certifikace je za dveřmi, orgány veřejné správy čeká ukončení spolupráce s neověřenými provozovateli cloudových služeb a také soukromí poskytovatelé narazí na novinky nejen ve smluvní dokumentaci. Pojďme si nové povinnosti představit detailněji.

Kolektiv autorů