Občanské právo

Aktuální články zaměřené na občanské právo, občanský zákoník a civilistiku. Přinášejí přehled o základních otázkách občanského práva zpracovaný renomovanými odborníky na danou problematiku.

Mediační doložka a její využití v praxi

Mediační doložka a její využití v praxi

Okamžik, kdy se sporné strany dohodnou na využití mediace nemusí být nutně ten, kdy už ve sporu jsou. Ze své praxe vím, že tato situace je naopak často překážkou pro volbu mediace a strany nejenže se nejsou schopny dohodnout, zda mediaci vůbec využijí, ale pokud už chtějí tuto mimosoudní cestu využít, nejsou pak schopny se dohodnout na osobě mediátora.

Internetová lékárna z pohledu práva

Internetová lékárna z pohledu práva

Internetové lékárny nabírají každoročně na oblíbenosti pacientů. Současná společnost přesouvá na internet obstarávání jednotlivých věcí stále víc a víc. Ne jinak je tomu i v případě objednání a následného výdeje léčivých přípravků. Změna se tak dotkla i provozovatelů lékáren, u kterých je situace částečně odlišná, a z důvodu veřejnoprávních předpisů a s nimi souvisejících práv a povinností spojených s prodejem léčivých přípravků přes internet. Samotnou kapitolu představuje sociální a odborná stránka věci, společně s nepředvídatelným vývojem do budoucna.

Návrhy a provozování kamerových systémů z hlediska ochrany osobních údajů aneb co přinesla nová metodika Úřadu pro ochranu osobních údajů
Kamerový systém, sledování

Návrhy a provozování kamerových systémů z hlediska ochrany osobních údajů aneb co přinesla nová metodika Úřadu pro ochranu osobních údajů

Dne 8. února 2024 byla zveřejněna nová metodika Úřadu pro ochranu osobních údajů (dále jen „ÚOOÚ“) k návrhu na provozování kamerových systémů z hlediska zpracování a ochrany osobních údajů (dále jen „Metodika“).

Kolektiv autorů