Job Fair Kontakt není jen o nabídkách spolupráce, je to také zajímavá společenská akce

Již 16. ročník veletrhu pracovních příležitostí, který každoročně zaujme stovky až tisíce studentů a absolventů právnických fakult, pořádá již tradičně spolek ELSA Praha.

advokátka ve FAIRSQUARE | LAW FIRM, členka redakční rady webu Právní prostor.cz
Foto: Shutterstock

Za několik let prošel Job Fair hned několika nikoli drobnými změnami. Tou nejznatelnější je v letošním roce rozšíření časové dotace, v rámci které se mohou uchazečům o pracovní místa zaměstnavatelé prezentovat. I díky rekordně nízké nezaměstnanosti v pražském regionu využívají nejen advokátní kanceláře každé příležitosti, jak nalákat mladé a šikovné lidi do svých týmů. „V letošním roce se účastní 45 vystavovatelů. Nejedná se pouze o advokátní kanceláře, svoje stánky tu mají i subjekty státní správy či velké mezinárodní firmy,“ upřesňuje zastoupení potenciálních zaměstnavatelů prezidentka ELSA Praha Nikola Krátká. Stejně jako v loňském roce se letos účastní Ministerstvo spravedlnosti ČR, přibyla Finanční správa ČR. Rozšířilo se i spektrum advokátních kanceláří, které se v průběhu tří dnů na veletrhu vystřídají. „Novinkou je účast jedné z největších korporací světa, společnosti ExxonMobil,“ dodává Eva Karásková, která má organizaci veletrhu na starosti.

„Job Fair Kontaktu se účastníme dlouhá léta a mnoho úspěšných kolegů jsme zde historicky našli. Ostatně já sám jsem se seznámil s BBH na Job Fairu v roce 2009,“ říká Stanislav Kuba, senior advokát z advokátní kanceláře BBH, a dodává: „Pravdou je, že průnik mezi poptávkou BBH a nabídkou studentů možná není tak velký, jako u jiných kanceláří, ale vždy najdeme několik skvělých uchazečů. Job Fair je pro nás nejen o nabídkách spolupráce, ale je to také společenská akce a zajímavá platforma, díky které se potkávají a mohou spolu diskutovat různé generace právníků.“ 

I advokátní kancelář Pokorný, Wagner & partneři pracovní veletrhy vítá jako efektivní způsob hledání nových spolupracovníků. „Job Fair Kontakt pro nás představuje unikátní možnost setkat se s mladými talenty kolikrát ještě před složením státnic či dopsáním diplomové práce,“ uvádí advokát Tomáš Ščerba. Na pracovním angažmá se se studenty často domluví hned na místě, někteří z kolegů v advokátní kanceláři zůstávají i jako koncipienti a advokáti. Hodnotné jsou veletrhy i pro mladé právníky: „Kandidáti na jednotlivé pozice se mají možnost dozvědět, na jakých atraktivních projektech pracujeme a které z prémiových společností jsou našimi dlouholetými klienty,“ odhaduje Ščerba klíč úspěchu Job Fairu.

Také pro mezinárodní advokátní kancelář White & Case je hlavním benefitem Job Fairu výborná příležitost potkat studenty a představit vlastní praxi. Petr Pánek, partner advokátní kanceláře, však upozorňuje, že u White & Case nejde zdaleka o jediný aktivní krok směrem ke studentům: V akademickém prostředí působíme systematicky a nadané právničky a právníky se snažíme lépe poznat, zapojit a snad i něco naučit v rámci různých projektů, jako např. White & Case Academy nebo Akademie odborného psaní, kterou pořádáme v těchto dnech ve spolupráci s Právním prostorem.

Co se od mladých právníků očekává?

Studenti a absolventi mají kromě přehledu pracovních možností a nabídek unikátní možnost nahlédnout „pod pokličku“ advokátních kanceláří. Mohou se seznámit s portfoliem nabízených služeb a právních oblastí, kterým se kanceláře věnují, ale také potkávají své starší kolegy, kteří již u konkrétní kanceláře získali pracovní zkušenosti. Od nich se dovídají i (mnohdy velmi rozdílné) informace o pracovních podmínkách a nárocích kladených na uchazeče o práci, doplněné o celkový osobní dojem z pracovního prostředí.

Tak například v advokátní kanceláři BBH studenti z hlediska náplně práce fungují téměř stejně jako advokátní koncipienti. „Jediným rozdílem je poskytování volna v týdnu na povinné přednášky a semináře a studijního volna o zkouškovém období,“ upřesňuje Stanislav Kuba. „Na studenty a jejich právní dovednosti klademe poměrně vysoké nároky. Zaměřujeme se tedy spíše na studenty 4. a 5. ročníku. Na druhou stranu, vždy si rádi promluvíme o možnostech zapojení či případné stáži i se studenty nižších ročníků,“ přibližuje Kuba pracovní možnosti.

Kanceláře se však velmi často setkávají s uchazeči, o které své právní týmy pro některý z nedostatků nakonec nerozšíří. „V rámci přijímacího řízení se v BBH posuzují dvě stránky uchazeče: (i) právní znalosti a dovednosti a (ii) osobnost. Nejčastějším nedostatkem, zejména poslední dobou, jsou, překvapivě, právní znalosti,“ upozorňuje Stanislav Kuba, a dodává: „Při pohovoru, kde si velmi po povrchu povídáme o různých oblastech práva a zjišťujeme orientaci uchazeče v právním řádu, se často objevují zásadní nedostatky ve znalostech.“ Důležité je však určitě i mentální nastavení uchazeče a jeho ztotožnění s povahou kanceláře zaměřené na perfektní klientskou práci. „Někdo se osobnostně hodí spíše do menších kanceláří, jiný do velkých a další třeba na pozici podnikového právníka. Není na tom přitom nic špatného. Klíčové je, aby každý právník rozvíjel svou přirozenost a způsob vykonávání práce odpovídal jeho osobnosti,“ dodává senior právník.

Co očekává od čerstvého absolventa advokátní kancelář Pokorný, Wagner & partneři přibližuje Tomáš Ščerba: „Absolvent se u nás sám bude cítit nejlíp, když bude mít výbornou znalost angličtiny a chuť učit se nové věci.“ V rámci dlouhodobé strategie tato advokátní kancelář nabízí místa začínajícím kolegům i bez předchozí praxe a dle slov Tomáše Ščerby se rádi absolventům věnují tak, aby u nich mohli působit dlouhodobě.

Naše profese je naštěstí pořád primárně o osobním jednání, schopnostech, projevu a integritě,“ doplňuje kolegy Petr Pánek z White & Case.

Téma na věčné časy: Škola nebo praxe?

Diskuzní skupiny na sociálních sítích i prostory večerních podniků a dvě nesmiřitelné skupiny studentů. Co člověka naučí víc? Škola nebo praxe? Stanislav Kuba zdůrazňuje, že „známá věta „škola mi nic nedala, vše podstatné jsem se naučil až v praxi“ nesmí platit,“ a dodává: „Nepochybuji, že škola je dnes schopna dát studentům vše potřebné pro praxi a dnes již často dokonce praktické dovednosti samotné. Pokud se ale bavíme o změně konceptu vzdělávání a přístupu právnických fakult, nesmíme zapomínat na tu druhou a ještě důležitější část – studenty. Bez jejich snahy, motivace a aktivního zapojení při výuce toho právnické fakulty mnoho nezmění.“

Tomáš Ščerba se domnívá, že univerzální rada studentům a absolventům, jak jednou dosáhnout kýženého úspěchu v advokacii, neexistuje. „To, co se vždy vyplácí a co jako přední kancelář vždy oceníme, je příjemné a přátelské vystupování spojené s pozorovatelnou chutí se postupně i dále vzdělávat,“ vysvětluje a jednu radu studentům přeci jen dává: „Během studia lze doporučit jediné – kriticky v rámci studovaných předmětů myslet, ideálně alespoň jednou vycestovat do zahraničí a pracovat na svém osobnostním sebezdokonalování a celkové psychické a fyzické pohodě.“

Na obdobnou otázku odpovídal i Petr Pánek: Výborné studijní výsledky nás samozřejmě zaujmou, ale dobrého právníka samy o sobě nedělají."


Job Fair Kontakt je zařazen mezi akce studentských spolků, jejichž část výtěžku podpoří rekonstrukci fakultního osobního výtahu, který je studentům a učitelům po létá znám jako páternoster. Zakoupením placky s motivem páternosteru v hodnotě 50,- Kč jej můžete přímo podpořit i Vy. Více o obnově výtahu na http://paternoster.prf.cuni.cz/.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články