Vyhláška, jež byla vydána podle zákona o potravinách a tabákových výrobcích, upravuje množství a druhy extrakčních rozpouštědel, podmínky jejich použití při výrobě potravin a potraviny a skupiny potravin, v nichž se mohou tyto látky vyskytovat. Extrakčním rozpouštědlem je přitom látka používaná k rozpouštění potravin nebo jejich součástí včetně všech kontaminujících látek vyskytujících se v potravinách nebo na jejich povrchu, která se používá při extrakčním procesu během zpracování surovin, potravin nebo jejich součástí, a která se odstraňuje, může však vést k nezamýšlenému, ale technicky nevyhnutelnému výskytu reziduí nebo derivátů v potravinách nebo ve složkách potravin.
Nová vyhláška je projevem transpozice evropských směrnic týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin. Konkrétně jde o směrnici 2009/32/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin a o její novelizační směrnice 2010/59/EU a 2016/1855. Dle Ministerstva zemědělství přitom vyhláška nemá přinášet žádné požadavky nad rámec těch, jež uvedené směrnice stanoví.
Ministerstvo novou vyhláškou nahrazuje dosavadní právní úpravu prezentovanou vyhláškou č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin. Ta se s účinností nové vyhlášky zrušuje, a to včetně svých novel. Dosavadní vyhlášku, dle důvodové zprávy, již nebylo možné novelizovat, neboť příslušná gesce přešla pod Ministerstvo zemědělství a změnilo se také zákonné zmocnění.
Účinnost nové vyhlášky nastala dnem 9. 11. 2018.
Diskuze k článku ()