Ministerstvo zemědělství jí v intencích zákona o potravinách a tabákových výrobcích v podrobnostech upravuje způsob poskytování informací o mlýnských obilných výrobcích, těstovinách, pekařských výrobcích a cukrářských výrobcích a těstech, jejich druhy včetně členění na skupiny a podskupiny, pro jejich jednotlivé druhy požadavky na jakost vztahující se k názvu a přípustné záporné hmotnostní odchylky, a nakonec teplotní režimy a relativní vlhkost vzduchu při uchovávání, způsoby uchovávání a manipulace během uvádění na trh a minimální technologické požadavky co se mlýnských obilných výrobků, těstovin, pekařských výrobků, cukrářských výrobků a těst týče.
Vyhláška byla zpracována v návaznosti na přímo použitelná evropská nařízení, jakými jsou například nařízení č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, nařízení č. 852/2004 o hygieně potravin, nařízení č. 1308/2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty, či nařízení č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
Nahrazuje se jí dosavadní právní úprava prezentovaná vyhláškou č. 333/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), b), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta. Ta se s účinností nové vyhlášky zrušuje, a to včetně svých novel.
Nová vyhláška své účinnosti přitom nabyla dnem 1. 2. 2020. Dle důvodové zprávy přistoupilo ministerstvo k rekodifikaci realizované touto vyhláškou za účelem přizpůsobení požadavků na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta jednak novým vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství, jednak aktuální legislativě EU. Promítnuty do ní přitom měly být také zkušenosti a poznatky získané při praktické aplikaci dosavadní právní úpravy, která již neodpovídala současným požadavkům provozovatelů potravinářských podniků ani potřebám výkonu dozoru.
Z nové právní úpravy má profitovat rovněž spotřebitel, pro něhož mají být zavedeny některé definice výrobků a konkretizováno jejich označování. Potraviny mají být pro spotřebitele nově označeny takovým způsobem, aby nebyl klamán ani uváděn v omyl stran charakteru a kvality dané potraviny.
Diskuze k článku ()