Od pátku klesne DPH řady služeb i točeného piva, EET je odložena

Praha 29. dubna (ČTK) - Provozovatelé restaurací se budou muset po otevření provozoven vypořádat se změnami daně z přidané hodnoty (DPH). Na základě nich budou mimo jiné muset při účtování daně rozlišovat mezi tím, zda bude točené pivo konzumované v restauračním zařízení nebo mimo něj. Od 1. května totiž začne platit novela zákona, která vedle točeného piva podávaného v restauracích přeřazuje do nejnižší 10procentní sazby DPH služby s vysoký podílem lidské práce. Jde například o služby kadeřníků, opravy jízdních kol, oděvů nebo úklidové služby.

Česká tisková kancelář
Foto: Redakce

Restaurace, hospody, bufety a kavárny mají podle vládního plánu uvolňování opatření souvisejících s šířením koronaviru otevřít 11. května s obsluhou přes výdejní okénko, v provozu mohou být také venkovní zahrádky. Vnitřní prostory by se pak měly otevřít o dva týdny později, tedy v pondělí 25. května.

Podle dnešního vyjádření MF tak výdej čepovaného piva přes okénko bude podléhat 21procentní sazbě DPH. Na zahrádce by to pak měla být při dodržení definice restauračních služeb 10procentní sazba DPH. Restaurační služba je přitom mimo jiné definována přidanou hodnotou v podobě možnosti posezení uvnitř zařízení či venku na zahrádce, obsluhy zákazníka nebo hygienického zázemí.

Snížení sazeb DPH u služeb souvisí s rozšířením EET, které mělo nastat rovněž od 1. května. V souvislosti s vládními opatřeními proti šíření koronaviru Sněmovna ovšem 24. března schválila pozastavení celé EET na dobu vyhlášeného stavu nouze a následující tři měsíce. Žádný podnikatel tak v nyní nemusí evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nekontrolují. Nouzový stav je prozatím schválen do 17. května.

"EET je vnímána spíše jako přítěž pro podnikatele, proto odložení náběhu posledních fází dává smysl. Naopak sazbová novela je pro vybrané daňové subjekty přínosem, odložení by tak v současném boji proti ekonomickým následkům koronaviru nedávalo logiku. Podnikatelé se teď musí soustředit na zvládnutí krize, nikoli na zavádění pokladních systémů a dalších povinností kvůli obavám z nemalých pokut," řekl ČTK manažer daňového oddělení společnosti BDO Petr Linx. "Uvedený krok je zcela pragmatický, ostatně s ohledem na nouzový stav a nutnost uzavření provozoven ani není co evidovat," uvedl i manažer daňových sporů ve společnosti Apogeo Martin Bortlík.

V souvislosti se změnou DPH u piva se na počátku února na sociálních sítích objevila tabulka, která uváděla devět variant pro účtování tří sazeb DPH v restauracích a u stánků prodávajících alkoholické a nealkoholické pivo. Podle ministerstva financí ovšem tabulka účelově kombinovala různé druhy nápojů konzumované v různém prostředí. Extrémním modelovým případem, který se ve skutečnosti neděje, bylo podle MF například točené nealkoholické pivo načepované do džbánu a odnesené z provozovny.

Na pivo tak podle MF budou od května dvě sazby DPH, a to desetiprocentní sazba na točené pivo ve stravovacích zařízeních a 21procentní sazba pro zbylé případy. Nealkoholické pivo je podle zákona považováno za nealkoholický nápoj a ne za pivo. Restauracím zároveň od května klesne DPH u stravovacích služeb, a to z 15 na 10 procent. Většina podnikatelů v pohostinství podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) změny v sazbách DPH vítá.

Bortlík v této souvislosti upozornil, že ve vztahu k posouzení, zda se jedná o restaurační služby či nikoliv, k žádné změně v zákoně nedošlo. V praxi to tedy podle něj bude znamenat, že jídlo, nealko nápoje a točené pivo poskytované v rámci restaurační služby bude podléhat 10procentní sazbě DPH. "Pokud provozovatel nenaplní podmínky, které definují restaurační službu (typicky se jedná o stánky s rychlým občerstvením), bude u jídla, nealkoholických nápojů uplatňovat 15procentní sazbu DPH a u alkoholických nápojů včetně točeného piva základní sazbu 21 procent. Zásadní otázkou tedy nebude "Být či nebýt", ale "Tady nebo s sebou," uvedl.

Podle Linxe mediální zájem o sazby u piva docílil toho, že zmatky v restauracích a provozovnách nakonec nenastanou, protože hospodští budou mít v pokladních systémech nastavené všechny varianty. "Když odhlédnu od problematiky stravovací služby, která je náročná i pro daňové poradce, nevidím v novele nic nesrozumitelného. Spíše se člověk pozastavuje nad systémem výběru činností, které nově spadnou či nespadnou do druhé snížené sazby DPH," dodal.

Od května se dostanou do 10procentní sazby DPH také některé druhy zboží. Jde zejména o dodání vody a její odvádění a čištění, elektronické knihy a audioknihy, půjčování knih a omalovánky a mapy.

ČR má v současnosti tři sazby DPH. Základní sazba je 21 procent, první snížená 15 procent a druhá snížená 10 procent. Konkrétní seznam zboží a služeb, které spadají do jednotlivých sazeb, jsou v přílohách zákona o DPH. Daň je jedním z nejdůležitějších příjmů státního rozpočtu, loni z daně rozpočet získal 291,3 miliardy korun.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články