Komentář k NOZ: § 59, 60 - Doba omezení svéprávnosti a změna okolností

§ 59: Soud může svéprávnost omezit v souvislosti s určitou záležitostí na dobu nutnou pro její vyřízení, nebo na jinak určenou určitou dobu, nejdéle však na tři roky; uplynutím doby právní účinky omezení zanikají. Zahájí-li se však v této době řízení o prodloužení doby omezení, trvají právní účinky původního rozhodnutí až do vydání nového rozhodnutí, nejdéle však jeden rok. § 60: Změní-li se okolnosti, soud své rozhodnutí bezodkladně změní nebo zruší, a to i bez návrhu.

Foto: Fotolia

Komentář

Nová právní úprava v otázce omezení svéprávnosti prošla zásadní změnou (viz komentáře od § 55 až 58). Jednou z nich je, že institut omezení svéprávnosti je od 1.1.2014 ustálen jako dočasný. To by mělo vést k vyšší záruce jeho přiměřeného užívání a k pravidelně se opakujícímu přezkoumávání zdravotního stavu osoby omezené na svéprávnosti. Je tak zavedena do našeho právního řádu záruka zamezující zneužití institutu omezení svéprávnosti, ke které jsme se zavázali jak v přijaté Úmluvě OSN o právech osob se zdravotním postižením, a která i vychází z judikatury Nejvyššího soudu (30 Cdo 2185/2010). Zákon explicitně v tomto ustanovení stanovuje nejdelší možnou dobu omezení svéprávnosti na 3 roky. Následně musí být zahájeno řízení o prodloužení doby omezení, jinak člověk nabude zcela plné svéprávnosti.

Ustanovení § 60 následně pamatuje na situaci, kdy dojde ke změně okolností oproti stavu v době rozhodování soudu o omezení svéprávnosti. Věcně a místně příslušný soud musí bezodkladně přistoupit ke zrušení nebo změně rozhodnutí o omezení svéprávnosti, pokud odpadly nebo se změnily důvody pro její omezení. Soud řízení zahájí na návrh i bez návrhu usnesením. Zákon o zvláštních řízeních soudních stanovuje procesní úpravu mimo jiné i při změně okolností. Konkrétně v ustanovení § 35 odst. 3 může návrh podat i osoba, o jejíž svéprávnost v rozhodnutí šlo. Nicméně pokud však soud její návrh opakovaně zamítnul a nelze-li očekávat zlepšení jejího stavu, může soud rozhodnout, že jí toto právo po přiměřenou dobu, nejdéle však po dobu 6 měsíců ode dne právní moci tohoto rozhodnutí, nepřísluší.

Změna rozhodnutí by měla nastat, pokud je potřeba změnit rozsah omezení, tzn. omezení zúžit, rozšířit nebo vymezit zcela jinak, neboť je to v zájmu člověka. Shledal-li soud důvody pro zrušení rozhodnutí o omezení svéprávnosti, pravděpodobně došlo ke zlepšení zdravotního stavu člověka a je již schopen si nadále své vlastní záležitosti spravovat sám. Soud vydá rozhodnutí ve formě rozsudku, ve kterém může dle § 26 zákona o zvláštních řízeních soudních překročit návrhy účastníků. Právní účinky nastávají právní mocí rozhodnutí, tj. ex nunc.

 

Právní stav komentáře k 1.1.2014


Související předpisy
  • důvodová zpráva k NOZ
  • LZPS
  • Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením
  • zákon o zvláštních řízeních soudních
  • Občanský soudní řád
Související pojmy
  • svéprávnost, omezení svéprávnosti
Související ustanovení

§15 a násl., § 45 a násl., § 49 a násl., § 56 a násl., 1453 a násl., § 3032, 3033, 3034

Právní stav komentáře do 31.12.2013
  • Související předpisy: LZPS, Úmluva OSN o právech osob se zdravotním postižením, Občanský soudní řád
  • Související pojmy: způsobilost k právním úkonům, omezení či zbavení způsobilosti k právním úkonům
  • Související ustanovení: §186 a násl. OSŘ, § 8 a násl. OZ
Z literatury
  • Tégl, P, Melzer, F. Občanský zákoník Velký komentář § 1 – 117, Svazek I. Obecná ustanovení, Leges, 2013
Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články