Mein Kampf v německých knihkupectvích, jsou obavy na místě?

Po neúspěšném pokusu NSDAP o převrat v Bavorsku v roce 1923 byl Hitler umístěn do věznice Landsberg u Mnichova. Tam také pracoval na svém politickém manifestu. Nápomocni mu byli Emil Maurice a následně Rudolf Hess, kterým Hitler obsah svých ideových myšlenek diktoval, a v roce 1926 bylo dílo zcela dokončeno. Rozšíření se dočkalo hlavně během období Hitlerovy vlády, kdy se vydalo přes 12 milionů výtisků.

Právnická fakulta UK v Praze
Foto: Fotolia

Po tom, co Adolf Hitler spáchal sebevraždu, přešla od 1. 1. 1946 správa autorských práv na Bavorsko. Podle evropského autorského práva jsou vyměřena na dobu 70 let (dnes vyjádřena Směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2006/116/ES ze dne 12. prosince 2006 o době ochrany autorského práva a určitých práv s ním souvisejících). Dne 1. 1. 2016 tedy vypršela autorská práva, díky kterým Bavorsko úspěšně bránilo dalším vydáním.

Mezi jeden ze zásahů Bavorska patří žaloba proti nakladatelství KMa s.r.o., které knihu vydalo bez komentáře v nákladu 100 tisíc výtisků, z čehož se jich 90 tisíc podařilo prodat. Během soudního sporu byl čin vydavatele Michala Zítka označen za trestný čin podpory a propagace hnutí potlačujících lidská práva. Nakonec byl trest odnětí svobody zrušen Nejvyšším soudem. Spor, který skončil v roce 2005, vyústil v příkaz k likvidaci neprodaných výtisků a pokutu ve výši 60 tisíc Kč.

Nyní je to však Bavorsko, které povolilo nové vydání Mein Kampf, a to mnichovskému Institutu moderní historie. Od 8. ledna se s novým vydáním můžeme setkat v německých knihkupectvích, a to pod názvem „Hitler, Mein Kampf. Eine kritische Edition“. Anotovaný manifest obsahuje více komentářů a vysvětlivek než originálního textu a má sloužit spíše jako historicky učební materiál. Komentáře a vysvětlivky poukazují na zrůdné následky nacistické ideologie. O nové vydání je nevídaný zájem a je plánován již třetí dotisk, zároveň je velký zájem o překlad díla. Volnému vydání se však stát Bavorsko chce bránit, a to ze strachu z extremizace neonacismu. Jsou tyto obavy oprávněné?

Lze souhlasit s tím, že pokud se v knihkupectvích objeví kniha, která byla 70 let zakázána, nejspíše dojde ke zvýšenému zájmu, a to i vzhledem k medializaci případu. Mohlo by však zákonné vydávání ovlivnit myšlení mas? O tom lze pochybovat. Již s ohledem na množství výtisků vydaných v době vlády Adolfa Hitlera a mnoha internetovým zdrojům je pravděpodobné, že se k publikaci německého diktátora mohl s trochou snahy do dnešních dnů dostat téměř každý. Bavorsko však volné vydávání odmítá a plánuje žalovat za šíření ideologie ty, kteří knihu volně vydají. Podle rozsudku Nejvyššího soudu Německé spolkové republiky z roku 1979, který odmítl zakázat prodej historických vydání knihy Mein Kampf, je nepravděpodobné, že by Bavorsko v těchto případech mohlo prosadit svou.

Ať jsou obavy ze strany Bavorska oprávněné či ne, je v rukách společnosti, zdali názorově radikální Mein Kampf přijme s odstupem. Pokud bude kniha přijata jako historický dokument, ze kterého bychom se měli poučit, jistě nebude na škodu.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články