REPORT - Job fair 2014

Ve dnech 25. – 26. 3. bylo atrium pražské právnické fakulty dějištěm tradičního JOB FAIRU neboli veletrhu pracovních příležitostí, pořádaného studentským spolkem ELSA. Za tímto účelem se na Právnickou fakultu Univerzity Karlovy sjeli představitelé téměř všech předních advokátních kanceláří, s úmyslem přesvědčit studenty a absolventy, že právě oni jsou těmi, kdo jim nabídnou zajímavou práci, výborné ohodnocení a neomezené možnosti osobního růstu a seberealizace.

Atlas consulting, a.s.
Foto: Fotolia

Jako každý rok, i letos se akce setkala s enormním zájmem účastníků.  „Tradičně je velký zájem mezi studenty i absolventy. Pro ně je to jedinečná příležitost, aby se informovali, jak taková práce pro advokátní kancelář probíhá, co mohou očekávat a co můžou v té praxi dělat,“ říká Marcela Hogenová z advokátní kanceláře Allen & Overy. Právě kancelář Allen & Overy se zúčastnila Job fairu jako jedna z mála kanceláří oba dva dny.

Zájem byl opravdu veliký

O práci v tomto prostředí skutečně není nouze. I přestože tyto dva dny byly vyhrazeny pro zájemce o tuto práci, většina z prezentujících kanceláří přijímá celoročně, což shrnul Jiří Besser z advokátní kanceláře Weil, Gotshal & Manges. „Naše advokátní kancelář přijímá kontinuálně, a to jak na studentské pozice, tak na pozice advokátních koncipientů a advokátů, takže dnes jsme tu spíše za tím účelem představit se té studentské části veřejnosti, čili těm perspektivním studentům či koncipientům, kteří by měli zájem u nás pracovat.“

Weil Gotshal & Manges.

Pokud by snad účastníci Job fairu neměli zájem o práci právě v advokátní kanceláři, nemusí kvůli tomu věšet hlavu. „Studenti práv u nás mají velké uplatnění, ti mohou u nás pracovat například v oddělení daní, auditu, či podnikového a transakčního poradenství. Mezi svými kolegy máme celou řadu právníků,“ říká Sára Leníčková ze společnosti Ernst & Young. Právě Ernst & Young nejsou advokátní kanceláří, ale v návaznosti na výše uvedené je zřejmé, že je zde pro absolventy právnických fakult dostatek místa.

Tedy, práce je dost, ale není to práce pro každého. Požadavky na uchazeče jsou samozřejmě veliké. „Uchazeč by měl být kreativní, flexibilní, schopný samostatně myslet, rozhodně se nebát zeptat a samozřejmě velice dobře vystupovat,“ vypočítává Adam Felix z advokátní kanceláře PRK partners. Společným jmenovatelem je samozřejmě cizí jazyk, který v 90 % případů tvoří angličtina. „Řekněme, že koncipient bez jakéhokoliv cizího jazyka je v tomto prostředí prakticky nepoužitelný,“ dodává Mgr. Felix.

PRK partners

V případě, že se uchazeč skutečně na studentskou pozici dostane, může se těšit na opravdu zajímavou práci. V prostředí velkých advokátních kanceláří na studenty nečeká administrativa, protože tu má na starosti velký tým asistentů a asistentek, studenti se tak nejčastěji podílejí na přípravě rešerší, tvorbě jednoduchých právních podání a analýze judikatury. Jak vypadá klasický den studenta, přibližuje Dita Vacková z advokátní kanceláře Havel Holásek & partners. Kolegové jsou zařazeni v jednotlivých specializovaných týmech, chodí do práce na devátou hodinu ráno, úzce spolupracují se svým nadřízeným koncipientem nebo advokátem, podílejí se na zajímavých klientských případech."  Pokud by si případný zájemce chtěl prohlédnout právě tuto kancelář, je na den 9. dubna 2014 naplánován den otevřených dveří, na který jsou všichni studenti srdečně zváni.

Havel Holásek & partners

Pracovat jako student v advokátní kanceláři je jistě velice časově náročné, ale výhody stojí za to. Ty trefně shrnul Tomáš Čihula z advokátní kanceláře Kinstellar. „Jedná se o zapojení do mezinárodního týmu právníků a příležitost pracovat na velkých a zajímavých projektech, vidět jak se pracuje na velkých transakcích. Další výhodou je možnost zdokonalení právních schopností, lepší porozumění tomu, jak funguje business, jak funguje prostředí velké advokátní kanceláře. Nespornou výhodou je i příležitost pro další osobní rozvoj každého ze zaměstnanců.“

Právě ten osobní rozvoj studenta či absolventa je klíčový. „Pokud někdo vystuduje právnickou fakultu, tak se sám o sobě ještě nestane právníkem, dobrým právníkem se stává až ve chvíli, kdy dokáže pracovat s klientem, kdy dokáže pochopit problém klienta a dokáže se vcítit do jeho situace a potom mu samozřejmě správně poradit. Dokud tohle neumí, tak sice má vystudovaná práva, ale není dobrý právník. A to je to, co se my snažíme naše kolegy učit, aby pochopili potřeby klienta a poradit mu tak, aby výsledek byl pro klienta pozitivní,“ říká Martin Švéda z advokátní kanceláře Rödl & Partner.

Na účastníky čekala celá řada dárků

Co se týče délky zaměstnání, všechny advokátní kanceláře upřednostňují trvalou spolupráci. „Dlouhodobě se nám osvědčilo, že všechny zaměstnance si naše kancelář „vychovává“ a v dnešní době jsou ve vedení naší kanceláře i ti, kteří začínali jako studenti,“ uvádí Filip Drnec z advokátní kanceláře Císař, Česka, Smutný.

Císař, Češka, Smutný

Letošní Job Fair tedy dopadl k oboustranné spokojenosti a lze ho hodnotit velice pozitivně. Je výborné, že podobné akce existují a nám nezbývá, než se těšit na příští týden, kdy se Job fair přesouvá na půdu Právnické fakulty ZČU. 

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články