Ukončení pracovního poměru po rodičovské dovolené

Zaměstnanci jsou v době rodičovské dovolené chráněni zákoníkem práce před výpovědí ze zaměstnání, nicméně existují výjimky, kdy nárok na původní pracovní pozici zaniká. Častěji ovšem dochází k tomu, že je pracovní poměr ukončen krátce po návratu do firmy. Jindy zase může nastat situace, že se rodič rozhodne do práce se již nenastoupit a pracovní poměr ukončit. Na co v takových situacích máte nárok a jak postupovat?

Foto: Fotolia

Mateřská dovolená, rodičovská dovolená, neplacené volno

Podle zákona je zaměstnavatel povinen poskytnout vám mateřskou dovolenou, která trvá 28 týdnů. Poté máte nárok čerpat rodičovskou dovolenou až do 3 let věku dítěte (viz § 196 zákoníku práce). 

Poskytnutí delšího volna po dosažení tohoto věku, tedy prodloužení rodičovské dovolené do 4 let věku dítěte, už závisí pouze na dohodě se zaměstnavatelem. Pokud zaměstnavatel prodloužení schválí, budete čerpat neplacené volno (viz § 191 zákoníku práce ve spojení s ustanovením § 41a až 41c zákona o nemocenském pojištění).

Kdy zaměstnavatel nemusí držet pracovní pozici?

Vracíte-li se do firmy po skončení mateřské dovolené, zaměstnavatel je povinen držet vám vaši původní pracovní pozici na témže pracovišti podle vaší pracovní smlouvy. Pouze v případě, že původní pozice odpadla nebo pracoviště bylo zrušeno, je možné zařadit zaměstnankyni po návratu z mateřské dovolené dle pracovní smlouvy. 

Jakmile nastoupíte na rodičovskou dovolenou, máte právo pouze na pracovní místo odpovídající sjednanému druhu práce dle pracovní smlouvy, nikoli na vaši původní pozici (viz § 47 zákoníku práce).

Pokud by nastala situace, kdy zaměstnavatel nemá možnost přidělit vám práci dle pracovní smlouvy, vzniká překážka v práci na straně zaměstnavatele a je povinen vyplatit vám 100 % průměrného výdělku, a to až do odstranění této překážky nebo ukončení pracovního poměru. (viz § 208 zákoníku práce)

V době čerpání rodičovské dovolené vám zaměstnavatel nesmí dát výpověď, až na mimořádné výjimky, jako je zrušení zaměstnavatele či jeho části nebo hrubé porušení povinností zaměstnance (viz § 53 zákoníku práce). 

Pokud se ovšem domluvíte na prodloužení rodičovské dovolené do 4 let věku dítěte, zaniká zaměstnavateli povinnost držet vám pracovní místo (viz § 191 zákoníku práce ve spojení s ustanovením § 41a až 41c zákona o nemocenském pojištění).

Výpověď ze strany zaměstnavatele po ukončení rodičovské dovolené

Po návratu do práce z rodičovské dovolené zaměstnanec již není zákonem chráněn před výpovědí, proto se může stát, že dostanete od zaměstnavatele výpověď například z důvodu nadbytečnosti. Aby však takto mohl učinit, musí být naplněny zákonem stanovené podmínky, a to snížení pracovních pozic. 

Důvodem pro nadbytečnost tedy není přijetí jiného zaměstnance na vaši pozici. Výpověď pro nadbytečnost může být legální pouze tehdy, proběhla-li na pracovišti organizační změna, v jejímž důsledku bylo vaše pracovní místo zrušeno (viz § 52 zákoníku práce). Pokud byste po návratu do zaměstnání dostali výpověď, která je podle vás neoprávněná, můžete se obrátit na inspektorát práce nebo rovnou na advokáta.

Dostanete-li od zaměstnavatele oprávněnou výpověď, máte nárok na dvouměsíční výpovědní lhůtu a odstupné, jehož výše je stanovena na základě délky vašeho pracovního poměru. (viz § 67 zákoníku práce) Nezáleží už, jak dlouho jste byli na mateřské či rodičovské dovolené. Pokud byste dostali výpověď v době, kdy čerpáte neplacené volno, výpovědní doba začne běžet již v rámci tohoto volna (viz § 51a zákoníku práce).

Skončení pracovního poměru dohodou

Skončení pracovního poměru dohodou je nejjednodušším způsobem rozvázání pracovního poměru, pokud se domluvíte se zaměstnavatelem, že do firmy již nenastoupíte. Přestože na skončení práce dohodu nejsou kladeny vysoké nároky z hlediska náležitostí, musí proběhnout písemnou formou (viz § 49 zákoníku práce).

Důvod skončení pracovního poměru zde nemusí být uveden, nicméně v mnoha případech může být žádoucí. A to zejména tehdy, je-li spojen s nárokem na odstupné a výší podpory v nezaměstnanosti. Nárok na odstupné při skončení pracovního poměru dohodou vzniká pouze z tzv. organizačních či zdravotních důvodů (viz § 67 a § 68 zákoníku práce).

Co když se do práce vrátit nechcete?

Pokud si během rodičovské dovolené najdete jinou práci nebo jednoduše víte, že vaše původní zaměstnání nedokážete skloubit s péčí o dítě, můžete se domluvit se zaměstnavatelem na ukončení pracovního poměru dohodou ke konkrétnímu datu, nebo podat výpověď. Výpověď můžete podat z jakéhokoli důvodu nebo bez udání důvodu (viz § 50 zákoníku práce). V takovém případě pracovní poměr skončí po uplynutí výpovědní doby.

Důvod rozvázání pracovního poměru a výše podpory v nezaměstnanosti

Pokud se přihlásíte na Úřad práce a budete žádat o podporu v nezaměstnanosti (na kterou máte nárok po vyčerpání rodičovského příspěvku), výše této podpory bude odvislá od důvodu rozvázání pracovního poměru (viz § 50 a § 51 zákona o zaměstnanosti).

Byl-li pracovní poměr ukončen výpovědí ze strany zaměstnavatele nebo dohodou z tzv. vážných důvodů (mezi něž se dle zákona o zaměstnanosti řadí i nezbytná péče o dítě ve věku do 4 let (viz § 41 zákona a zaměstnanosti), náleží vám podpora v nezaměstnanosti první dva měsíce podpůrčí doby ve výši 65 %, další dva měsíce 50 % a po zbývající podpůrčí dobu ve výši 45 % průměrného měsíčního výdělku. 

Vážné důvody lze tedy uvést například tehdy, přistoupíte-li na dohodu o ukončení pracovního poměru proto, že potřebujete zůstat doma s dítětem do 4 let věku a zaměstnavatel vám neumožní neplacené volno.

Pakliže pracovní poměr skončil dohodou bez vážného důvodu, nebo byla výpověď podána z vaší strany, náleží vám po celou podpůrčí dobu podpora v nezaměstnanosti ve výši 45 % průměrného výdělku.

Hledání nového zaměstnání

Ať už plánujete hledání nového zaměstnání z vlastní vůle, nebo nemáte jinou možnost, je dobré zvolit proaktivní přístup, sledovat novinky ve svém oboru, rozvíjet své dovednosti a využít co nejvíce možných zdrojů s nabídkami pracovních míst (pracovní portály, LinkedIn či jiné sociální sítě a další…). Může být rovněž užitečné udržovat kontakt s bývalými kolegy a informovat se o volných pracovních pozicích. Podobně mohou pomoci lidé ve vašem okolí. Čím více zkušeností a kontaktů budete mít, tím vyšší je vaše šance na úspěch.

Kromě zasílání životopisu, který je nutné aktualizovat a ujistit se o jeho profesionálním provedení, ideálně podle vzorových šablon dostupných online, může být přínosné přiložit také motivační dopis.

Motivační dopis umožňuje kandidátovi vyzdvihnout své silné stránky, jeho potenciální přínos pro firmu a zájem o konkrétní pracovní pozici způsobem, který není možný prezentovat v životopise. K tomu, jak napsat profesionální a přesvědčivý motivační dopis, mohou velmi dobře posloužit ukázky motivačních dopisů plné užitečných tipů a postupů, jak získat práci v nejrůznějších odvětvích. 

Na pohovoru mohou být některé otázky zrádné, například ty týkající se vašich dalších plánů ohledně rodiny. I když jsou tyto dotazy zakázané, může se stát, že na ně narazíte. Je tedy pouze na vás, jak na ně odpovíte. Můžete zdůraznit, že se nechcete vyjadřovat k osobním záležitostem, protože si myslíte, že to nesouvisí s pracovní pozicí. Také ale můžete otevřeně sdělit, že máte zajištěnou péči o děti, což ukáže, že jste připraveni na zvládnutí pracovní i rodičovské role.

Rovněž může být užitečné být otevření práci na zkrácený úvazek či brigádě. I z těchto úvazků se mohou vyvinout trvalá zaměstnání, případně mohou poskytnou nové zkušenosti, které vám pomohou v budoucí kariéře.

https://cvapp.cz/

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články