Aktuality | ČTK | 19.09.2018

Sněmovnu čeká bitva o míru sankcí pro obce za porušení GDPR

Praha 18. září (ČTK) - Sněmovnu čeká bitva o maximální výši sankcí pro obce za porušení nových pravidel ochrany osobních údajů. Lidovci chtějí sankce zrušit nejen pro obce, ale pro všechny orgány veřejné moci a veřejné subjekty. Sněmovní výbor pro veřejnou správu navrhl sankce pro obce stanovit na nejvýše 10.000 korun, hnutí Starostů na 15.000 korun pro malé obce, jak to dnes navrhla poslankyně Věra Kovářová. Proti snížení se postavili sněmovní ústavně právní výbor a Piráti.

ČTK

ČTK

ČTK

Dosavadní horní hranice za porušení pravidel ochrany soukromí je stanovena na deset milionů korun. Dolní komora spor o výši sankcí rozhodne zřejmě až v říjnu. Nový zákon vychází z unijního nařízení (GDPR), které vstoupilo v platnost před čtyřmi měsíci.

Zastánci nižších sankcí argumentovali tím, že vysoké pokuty by byly pro malé obce likvidační. Předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Ivana Janů ale při dosavadním projednávání nového zákona o zpracování osobních údajů namítala, že úřad uděluje pokuty v přiměřené výši. Dosud nejvyšší sankcí pro obce byla pokuta 80.000 korun, kterou dostalo Brno.

Poslanec ANO Karel Rais požadoval snížit maximální sankci i pro vysoké školy, a to na 100.000 korun. Proti sníženým pokutám se postavili Piráti, podle nichž města, kraje i obce spravují velké majetky a disponují vysokými rozpočty.

Velkou šanci na přijetí má návrh sněmovního mediálního výboru na úpravu pravidel ochrany soukromí v případě novinářů. Podle něj lze tak jako dosud osobní údaje zpracovávat také tehdy, slouží-li to přiměřeným způsobem pro novinářské účely nebo pro účely akademického, uměleckého nebo literárního projevu. Výjimku by mělo mít i zpracování údajů pro vědu, výzkum a statistiku.

Jakub Michálek (Piráti) navrhoval, aby ÚOOÚ byl odvolacím správním orgánem pro případy, kdy úřady nevyhoví žádostem podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Komunista Leo Luzar nabízel, aby se ÚOOÚ přestěhoval z Prahy do Ostravy.

Evropské nařízení o osobních údajích známé pod zkratkou GDPR, které je přímo účinné od 25. května, má pomoci hájit práva občanů EU proti zneužívání jejich dat. Týká se veřejných institucí, firem i osob samostatně výdělečně činných, které evidují své zaměstnance, členy, zákazníky nebo příznivce. Zavádí právo na výmaz či přenos poskytnutých údajů i kontrolu jejich využití. Instituce musely přijmout opatření kvůli zabezpečení osobních údajů. V některých případech musely jmenovat pověřence, který bude garantem správného nakládání s privátními daty. Za porušení povinnosti lze podle nařízení GDPR udělit pokutu až 20 milionů eur (zhruba 500 milionů korun), která ale posle dosavadních vyjádření bude hrozit obřím nadnárodním firmám.

sankce obce GDPR

Líbil se vám náš článek? Ohodnoťte ho, prosím.

Diskuze k článku 0 komentářů

Všechny komentáře se zobrazí po vstupu do diskuze

Vstoupit do diskuze

Nejčtenější články