Negotiation Competition 2017

Schopnost vyjednávat a vyjadřovat se patří k základním vlastnostem, které by měl každý právník ovládat. Využije je jak v jednání s klientem, kdy mu musí vysvětlit správný postup v určité situaci, tak v jednání se soudy či úřady, nebo při vyjednávání s protistranou na podmínkách smlouvy. V praxi se advokáti snaží dosáhnout co nejlepší pozice pro svého klienta a velmi často to je možné jen pomocí vyjednávání a hledání kompromisu v mimosoudních jednáních. Negotiation Competition pořádaná ELSA Česká republika se snaží právě tyto dovednosti rozvíjet a testovat.

AP
ELSA Czech Republic, Vice President for Academic Activities
Foto: Fotolia

Národní kolo soutěže se konalo dne 30. 11. 2017 v prostorách advokátní kanceláře CHSH Kališ & Partners s.r.o. Zúčastnily se ho celkem čtyři týmy; dva týmy z Prahy a po jednom týmu z Brna a Olomouce. Soutěžní týmy měly ovšem nejdříve v kvalifikačním kole připravit Letter of Intent (Dohodu o záměru), která byla rozdílná pro stranu kupujícího a prodávajícího. Následně se týmy utkaly v národním kole, kde se snažily vyjednat co nejlepší podmínky pro svého klienta. Lepší tým z každého vyjednávání postoupil do finálového vyjednávání o 1. místo. Výkony soutěžních týmů hodnotila odborná porota složená ze zástupců advokátní kanceláře CHSH Kališ & Partners, která neměla vůbec lehké rozhodování.

Vítězi celé soutěže se stali Diana Ježková a Vojtěch Hradečný z Právnické fakulty Karlovy univerzity v Praze. Všechny týmy si mohly odnést hodnotné ceny. Konkrétně poukaz od společnosti Living Venues, knihy od Wolters Kluwer, poukaz na Pánské obleky BANDI a finanční odměnu ve výši až 10 000 Kč, kterou věnovala právě advokátní kancelář CHSH Kališ & Partners. Soutěžící získali také cenné zkušenosti do jejich života i díky zpětné vazbě od porotců.  

Celá soutěž proběhla v přátelské atmosféře a my tímto děkujeme našemu partnerovi CHSH Kališ & Partners za spolupráci a všem týmům za účast.

Po soutěži jsme měli možnost vyzpovídat jak vítězný tým, tak i člena hodnotící komise.

Rozhovor s členem hodnotící komise, panem Lukášem Srbeckým:

Jak byste zhodnotil dnešní soutěž?

Za mě to byla úspěšná soutěž a jsem rád, že CHSH Kališ & Partners jsme mohli soutěž společně s ELSA pořádat. Určitě je to pro nás cenná zkušenost. Naše kancelář si zakládá na tom, že se snažíme vyhledat mladé talenty a zapracovat je do našeho týmu a tady jsme viděli spoustu šikovných mladých lidí, což je vždycky oživující prvek.

Co vám přinesla soutěž jako hodnotiteli?

Setkal jsem se s názorem, že dnešní studenti už nemají zájem a nechtějí pracovat. Ale tady na soutěži jsem viděl opravdu odpracované solidní výkony. Je vidět, že studenti do toho vložili hodně času a energie a předvedli kvalitní výsledek. Všechny týmy, které se zúčastnily soutěže, a všechny týmy, které bojovaly v národním a finálovém kole, podaly z mého pohledu velice dobrý výkon. Je vidět, že když se pro studenty vymyslí něco, co je doopravdy zajímá, tak za tím jdou a jsou ochotni tomu obětovat svůj čas a energii. Jsem rád, že nastupující generace má v sobě tu touhu něco dělat a dokázat.

Rozhovor s členy vítězného týmu Dianou Ježkovou a Vojtěchem Hradečným: 

Co vás na této soutěži zaujalo?

DJ: Jako úplně první mě zaujalo, že se to jmenuje negociace. Že se nejedná o moot-court, ale že si vyzkoušíme simulované právní jednání, kdy se sejdou dvě strany.

Jaký jste měli plán přípravy? Jak vypadala vaše příprava?

DJ: Probíhala především písemně. Osobně jsme se setkali pouze dvakrát. Ohledně ústního kola jsme si nedomlouvali, kdo bude mluvit a co říkat, ale stanovili jsme si body, čeho chceme dosáhnout, co dodržet. Nerozdělovali jsme si to stylem “ty probereš DD a já zajištění”, ale abychom celkově oba dva věděli, co chceme a co naopak ne. Pak jsme tomu nechali volný průběh.

VH: Je pravda, že nějakou procesní strategii jsme si vytvořili. Jak moc budeme blafovat, nebo jak moc budeme dodržovat scénář toho, co jsme měli propracované.

Myslíte si, že vám soutěž něco dala, nějak vás obohatila?

DJ: Přišlo mi, že soutěž pro mě byla skvělá zkušenost. Na rozdíl od jiných soutěží, jako moot-courty, se věnuje negociaci, a to mi přišlo hezké a užitečné.

VH: Já to beru principiálně jako Red flag cvičení. To jsou cvičení pro stíhače, aby je nesestřelili při prvním leteckém souboji. Při nich je občas nechají sestřelit cvičně a ono jim to potom jde líp. Když si tedy takto vyzkoušíme proti někomu jednat, je poté větší šance na úspěch při prvním skutečném jednání, kdy půjde již o klientovy peníze. Tedy si myslím, že je toto cvičení hodně přínosné, a to především z profesního hlediska.

Kdyby se vás někdo ptal, jestli to má jít také zkusit, co byste mu odpověděli?

VH: Určitě bych mu řekl, že do toho má jít, jelikož mu to dá to, co škola zatím nezvládá. To jest nějakou přípravu na svět tam venku neboli nějakou “první praxi“ a také zpětnou vazbu. Rozhodně to je přínosné a mě to bavilo.



Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články