PUSA je pro každého, komu nejsou lidská práva lhostejná

V rámci Amnesty International Česká republika působí několik místních skupin a jednou z nich je Pražská univerzitní skupina Amnesty International neboli PUSA, jak jí říkáme. Vznikla 6. prosince 2010 díky iniciativě 4 studentů, kteří již v říjnu téhož roku začali přemýšlet o jejím založení inspirováni podobnými skupinami v západních zemích.

Foto: Shutterstock
Letos tedy PUSA oslaví své čtvrté narozeniny, a ačkoli se to zdá jako krátká doba, stala se součástí našich životů a její členové se účastnili velmi zajímavých akcí či je sami přímo zorganizovali.

Kdo jsme

Jsme různorodá skupina od studentů medicíny, přes studenty politologie, práv či filozofie, až po studenty technických oborů. Mezi členy patří nejen studenti Univerzity Karlovy, ale i ČVUT či VŠE. Občas mezi nás zavítají i zakládající členové, kteří již školu ukončili.

Jelikož se během léta všichni rozutečeme do všech koutů země, scházíme se v průběhu akademického roku, což však nebrání tomu, aby se mnozí členové účastnili lidskoprávních akcí pořádaných v letních měsících. Pravidelné schůzky se konají jednou za dva týdny a kromě plánování akcí a happeningů píšeme urgentní apely.

Co je to urgentní apel?

Psaní apelů je jedním z nejjednodušších způsobů, jak se podílet na ochraně lidských práv již od roku 1973. Urgentní apely jsou dopisy za nespravedlivě vězněné či pronásledované lidi z celého světa. Případ konkrétního člověka je popsán na dvou stranách, na kterých je i doporučení, co napsat institucím a osobám odpovědným za jeho věznění či pronásledování. Než je případ přiřazen mezi urgentní apely, podléhá pečlivé kontrole Amnesty International, jejíž odborníci vyhodnotí závažnost situace a rozhodnou o vydání urgentního apelu.

Zde je třeba upozornit, že PUSA (stejně jako Amnesty International) je apolitická. Naše skupina usiluje o dodržování lidských práv bez ohledu na to, kdo je v dané zemi u moci. Psaní urgentních apelů je také čistě dobrovolné a žádný člen ani členka není nucen je psát a následně posílat.

Akce

PUSA pořádá nebo se účastní během roku mnoha akcí a jen je vypsat by vystačilo na několik stránek. Nový akademický rok zahajujeme Studentským jarmarkem, při kterém PUSA představuje svou činnost. Hlavní činností PUSA je seznamování studentů s tematikou lidských práv, organizování diskusí, promítání filmů, psaní petic a pořádání happeningů na podporu lidí po celém světě. Také jsme se účastnili prvního ročníku Studentského Majálesu a pevně věříme, že se to v příštích letech nezmění.

Jsme skupina sdružující lidi pocházející z akademického prostředí, proto PUSA pořádá také diskusní setkání nad problematikou lidských práv. V loňském akademickém roce se konala debata na půdě Právnické fakulty UK v Praze s názvem „Sport a lidská práva, patří k sobě?“, na které jsme přivítali zajímavé hosty z Českého rozhlasu, Amnesty International, pedagogické fakulty UK a Českého olympijského výboru. Ve skupině může přijít každý člen s nápadem na zajímavou akci. Jedním příkladem za všechny je členka, kterou zaujala problematika sexualizace ženského pohlaví v marketingu, a proto na toto téma uspořádala přednášku s diskuzí. Mezi pravidelné akce patří Romský týden, nabízející mimo jiné koncerty a debaty. V období kolem 10. prosince, tedy v den lidských práv se zapojujeme do celosvětové akce, kterou pořádá Amnesty International – Maraton psaní dopisů. Loni se v rámci Maratonu poslalo přes 2 miliony dopisů.

Ke skupině patří samozřejmě i zábava – akademický rok zakončujeme pravidelnou akcí „PUSA na pikniku“.

Kudy k nám?

Na schůzky jsou vítáni i ti, kdo se žádných akcí PUSA nezúčastnili, stačí sledovat náš web, na kterém naleznete pozvánky na akce a schůzky, nebo nás přímo kontaktujte.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články