Zákonomat – síla vašeho hlasu

Na začátku stál nápad, který Jakub Mráček prezentoval na soutěži Social Innovation Camp v listopadu 2013. Jakub se inspiroval v Lotyšsku, kde funguje obdobný projekt ManaBalls (v překladu Můj hlas). Myšlenka Zákonomatu na SIC zvítězila a získala základní finanční podporu na počáteční rozvoj projektu. Po jednom roce dobrovolnické práce nyní běží základní a funkční verze Zákonomatu na webu www.zakonomat.cz.

advokátka ve FAIRSQUARE | LAW FIRM, členka redakční rady webu Právní prostor.cz
Foto: Shutterstock

Proč Zákonomat?

V České republice disponuje právem zákonodárné iniciativy něco málo přes tisíc lidí, většině z nich toto právo navíc nesvědčí individuálně – vně Poslanecké sněmovny politici návrh bez součinnosti svých kolegů nemohou předložit. Chce-li občan dosáhnout určité legislativní změny a nechce-li vstoupit do žádné organizace, nezbývá mu než kontaktovat politiky a doufat, že mu v tom pomohou. Ne vždy se to ale podaří; návrh může být nedokonalý či kontroverzní, politik na občana nemusí mít čas a hlavně si ho ani nenajde, protože občan je sám – jeden volič z pěti milionů. Nabídnout tak občanské společnosti megafon, který by zesílil její hlas a zároveň do legislativního procesu zapojil více zainteresovaných osob, to je cílem nového projektu Zákonomat. Má vyplnit prázdný prostor pro přímou účast občanů na tvorbě a změně právních předpisů. Otevírá prostor pro vzdělané, úspěšné a kompetentní občany, kteří se však svým oborům věnují mimo politickou sféru.

V zahraničí už obdobné projekty fungují – rozjely se ve Finsku, Estonsku nebo již zmíněném Lotyšsku. Ve všech případech byl scénář stejný. S námětem zákona “zdola” přišli sami občané a skrze svůj nástroj si ho protlačili jako státem přijímanou možnost participace. Lotyšský projekt tak využila již třetina obyvatelstva, estonský projekt Rahvakog pak funguje jako nástroj ke zviditelnění občanských petic. Unikátem je však finský Avoin Ministeriö (v překladu Otevřené ministerstvo). Vzhledem ke změně finské ústavy se nyní musí poslanci zabývat každým návrhem, který podepíše během 6 měsíců na 50 tisíc finských občanů starších 18 let. Takto se do parlamentu dostala například novela autorského zákona či návrh zákona o zavedení možnosti sňatku dvou osob stejného pohlaví. Tvůrci Zákonomatu věří, že i Česká republika by mohla mít podobný potenciál.

Důvod, kvůli kterému to vlastně celé děláme, je snaha zaktivizovat lidi, kteří se domnívají, že politika je špatná, že nemohou nic změnit a že jejich hlas nemá žádnou sílu a hodnotu,“ říká Aleš Zábranský, který je ředitelem celého projektu, a dodává: „Zákonomat má takovým lidem ukázat, že jejich hlas hodnotu má a že pokud se spojí s dalšími, budou jejich hlasy natolik silné, aby něco změnily.

Čtyři kroky k návrhu zákona

Na začátku celého procesu stojí podnět. Jde o konkrétní nápad uživatele - co a jak by se mělo v českém právním řádu změnit. Podnět může na stránku Zákonomatu vložit každý, kdo se registruje pomocí svého facebookového účtu (prozatím bez omezení věkem či státní příslušností). Podnět po obsahové stránce nejprve schválí ředitel pro obsah Zákonomatu nebo jím pověření členové týmu. Pokud se tak stane, z podnětu se stává námět, který už se objeví na stránkách www.zakonomat.cz.  „Kontrola obsahu má za cíl zamezit extremistickým, nemorálním či vulgárním námětům, dále námětům nerealizovatelným, zjevně protiústavním, duplicitním nebo takovým námětům, které by naplňovaly některou ze skutkových podstat trestných činů. Jakmile bude námět vyhodnocen jako vyhovující, bude zveřejněn na webových stránkách Zákonomatu,“ říká Aleš Zábranský.

V tomto okamžiku se v hlavní roli objevují další registrovaní uživatelé Zákonomatu. Ti mohou námět podpořit svým hlasem, případně zanechat komentář. Při jeho psaní by měl uživatel dbát pravidel Kodexu uživatele a vyvarovat se vulgarismů, osobních útoků a podobných nežádoucích projevů. Naopak jsou vítány komentáře věcné a konstruktivní, které tak mohou prvotní námět i pozměnit. „Budeme se snažit oslovit skupiny a iniciativy, které se o danou problematiku zajímají. Takových subjektů je v dnešní době mnoho a Zákonomat by tak mohl být ideální platformou, kde se budou stoupenci změny střetávat, diskutovat a vzájemně hodnotit své názory a tím i posouvat kvalitu návrhu, který se na základě námětu bude vypracovávat,dodává Jakub Holzer, jako jeden ze zakladatelů Zákonomatu. Jakmile námět dosáhne určité podpory ze strany ostatních uživatelů, dostává se do rukou právnímu týmu.

Jde tak o třetí krok v rámci celého procesu. Právní tým v současné době tvoří většinou studenti právnických fakult, a to pod vedením právníka Lukáše Hermanovského. S tvorbou návrhů legislativnímu týmu pomáhá několik odborných konzultatnů. Počet členů právního týmu i odborných konzultantů stále narůstá, protože jedním z cílů Zákonomatu je i vysoká kvalita vypracovaných návrhů. K té má též pomoci revize návrhů experty v daném právním oboru z hlediska souladu s českým právním řádem.

Posledním krokem je zaktivizování zákonodárné iniciativy. Vysvětlit smysl a účel navrhované změny, resp. smysl a účel nové právní úpravy – to je úkolem PR týmu Zákonomatu, který se bude snažit dosáhnout předložení návrhu Poslanecké sněmovně prostřednictvím těch, kteří právem zákonodárné iniciativy disponují.

Kdo za Zákonomatem stojí a kdo to celé financuje?

V dnešní době je neméně důležitou informací také to, kdo konkrétní projekt financuje a kdo je do něj zapojen, a to obzvlášť v případě, kdy jde o entitu snažící se o působení na politickou sféru a změny právního řádu. Občanskou společnost by tak mohla potěšit informace, že Zákonomat je dobrovolnická a nezávislá iniciativa. Jeho tým je složen pouze z nadšených dobrovolníků, kteří dělají maximum, aby projekt dostál svému účelu. Projekt je do budoucna závislý na finanční podpoře od občanů a různých iniciativ, kteří myšlenku Zákonomatu podporují. Zákonomat není spojen s žádnou politickou stranu ani hnutím. Jde o ryze nezávislý subjekt, který bude dodržovat zásady rovného přístupu, a to s důrazem na spolupráci s občanskou veřejností.

Vize

Naším cílem je podněcovat zájem lidí k dění kolem nich. Chceme, aby měl každý pocit, že pokud se spojí s ostatními, může skutečně něco změnit. Věříme, že toho jednoho dne dosáhneme, říká Aleš Zábranský, a dodává: Od ostrého spuštění webu bychom chtěli mít deset tisíc podporujících uživatelů ke konkrétnímu námětu do tří měsíců, do půl roku by se pak mohl dostat první návrh zákona, resp. změny zákona, do Poslanecké sněmovny.

Zákonomat věří, že zaujme co nejvíce lidí, kteří se budou podílet na lepším fungování věcí veřejných. Aktivním členem se může stát opravdu každý, stačí propojit Zákonomat s vaším facebookovým účtem – dle mé zkušenosti Vám taková registrace nezabere více než pět vteřin.

 

http://www.zakonomat.cz/

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články