Kontrola korespondence jako podmínka styku rodiče s nezletilým

Otázky týkající se osobního styku nezletilých s rodiči zaujímají klíčové místo v soudní praxi, neboť tyto otázky mj. přímo ovlivňují duševní, citový a výchovný rozvoj dětí. V tomto kontextu se nám představuje případ, v němž matka nezletilého syna podala návrh na pozastavení rodičovské odpovědnosti otce, jenž byl odsouzen za sexuální trestné činy spáchané na nezletilých příbuzných nezletilého syna.

Paralegal, AK ONDŘEJOVÁ
Foto: Fotolia

Nejvyšší soud se ve svém rozhodnutí ze dne 11. 1. 2024, sp. zn. 24 Cdo 1836/2023 zabýval vztahem přímého a nepřímého styku otce s nezletilým a upozornil na případné porušení základních práv v případě podmínění nepřímého styku.

Skutkové okolnosti případu

Matka nezletilého syna podala návrh k soudu prvního stupně, kterým se domáhala, aby byl otec nezletilého zbaven rodičovské odpovědnosti nebo aby alespoň byl výkon jeho rodičovské odpovědnosti pozastaven. Hlavním důvodem tohoto návrhu byla skutečnost, že v období mezi lety 2017 až 2019 otec na dceři matky z předchozího manželství (polorodá sestra nezletilého) spáchal trestný čin znásilnění v souběhu s přečiny svádění k pohlavnímu styku a dále přípravy dalšího trestného činu pohlavního zneužívání. V roce 2021 byl za tyto zločiny odsouzen k úhrnnému nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 6 let a současně mu byla stanovena povinnost nahradit nezletilé dceři matky způsobenou nemajetkovou újmu. V rámci tohoto trestního řízení bylo dále zjištěno, že otec byl za obdobné chování již dříve odsouzen, a to za pohlavní zneužívání své nezletilé sestry a za pohlavní zneužívání a incest své druhé nezletilé sestry. Všechny osoby jsou nezletilému synovi blízké, navíc otec nezletilého vykonával zločiny na dceři matky v době, kdy byl nezletilý přítomen v domácnosti a daná jednání tedy mohl spatřit. Matka tedy měla za to, že otec se svým jednáním zcela diskvalifikoval z podílu na péči o syna.

Okresní soud v Kutné Hoře na návrh matky pozastavil výkon rodičovské povinnosti, avšak s výjimkou zaslání jednoho dopisu každý měsíc prostřednictvím matky a telefonických hovorů uskutečňovaných prostřednictvím telefonního čísla matky za její přítomnosti každý týden po dobu nejvýše 15 minut. Soud první instance dále rozhodl, že v případě, kdy matka shledá společně s orgánem sociálně právní ochrany dětí (dále jen „OSPOD“) obsah dopisu rozporný s nejlepším zájmem nezletilého, nemusí dát dopis nezletilému přečíst a vrátí jej otci. Okresní soud toto své rozhodnutí odůvodnil tím, že v nejlepším zájmu dítěte je pouhé pozastavení rodičovské odpovědnosti otce, který se spácháním trestných činů, za něž byl odsouzen, z faktického výkonu rodičovské odpovědnosti sám vyloučil. Trestné činy byly prováděny proti nezletilé dceři matky, nikoliv jeho synovi, a i přesto že nezletilý byl s činy seznámen, neměl na otce negativní vzpomínky a občasný kontakt by mu nevadil. Otec proti prvoinstančnímu rozhodnutí podal odvolání. 

Krajský soud v Praze potvrdil rozsudek soudu prvního stupně o pozastavení výkonu rodičovské odpovědnosti a o úpravě „písemného styku“ otce s nezletilým. V rozhodnutí odvolací soud poukázal na nezbytnost vzít v úvahu nejen zásady nejlepšího zájmu dítěte, ale i princip minimalizace zásahu do práva na rodinný život. Krajský soud dále uvedl, že s ohledem na zjištěné osobnostní charakteristiky otce, který má nulový náhled na své jednání, není vhodné, aby styk otce s nezletilým probíhal byť i formou telefonických hovorů, jejichž obsah je obtížně korigovatelný a nepředvídatelný. Po matce rovněž nelze dle odvolacího soudu požadovat, aby byla po spáchání uvedených činů na jejich dětech u hovorů přítomná. Proti rozsudku Krajského soudu v Praze podal otec dovolání s odkazem především na zájem dítěte. V dovolání rovněž otec zdůraznil, že nezletilý syn je teprve v předškolním věku, a tedy písemná forma styku je vzhledem k jeho věku vyloučena. Nezletilý syn otcovi sám nenapíše a pro zjištění obsahu dopisu je odkázán na matku, která mu je musí číst. Otec rovněž pochybuje, zda matka vzhledem ke svému velmi negativnímu postoji k otci synovi dopisy vůbec bude předávat. 

Lze podmínit korespondenci rodiče s dítětem kontrolou třetí osoby?

Nejvyšší soud ve svém zprvu zdůraznil, že je dán zájem nezletilého na zachování klidného rodinného prostředí, v rámci něhož by nebyl dotčen na svém příznivém duševním, citovém a mravním vývoji. Původní běžné rodinné vztahy byly z důvodu trestněprávního jednání otce zcela zpřetrhány a komunikace ze strany matky z lidsky naprosto pochopitelných důvodů neprobíhá. Dále se dovolací soud zabýval pojmem „osobní styk“, který s pomocí judikatury definoval jako jakoukoli komunikaci mezi dítětem a rodičem, tedy nikoliv pouze přímý, ale i nepřímý styk spočívající např. v telefonickém, písemném nebo jiném spojení rodiče a dítěte. Občanský zákoník dále ovšem neupravuje, jak má být nastaven osobní styk rodiče s dítětem v případě pobytu ve výkonu trestu odnětí svobody. Zpravidla není nutné o této objektivní překážce uvažovat, avšak v případě potřeby není vyloučeno, byť i nepřímý styk, určit soudním rozhodnutím. [1]

Nejvyšší soud ovšem shledal způsob úpravy písemného styku nezletilého s otcem v napadeném rozsudku odvolacího soudu problematickým. Nepřímý styk je dle ustálené soudní praxe k přímému styku v poměru speciality, nikoliv subsidiarity. To znamená, že se uplatní tehdy, jestliže objektivní okolnosti vylučuje styk přímý, který má vždy přednost. V tomto případě je žádoucí, aby nebyl nezletilý vystaven jakýmkoliv osobním stykem s otcem škodlivým účinkům na jeho mravním a duševním vývoji. Není-li dán zájem na přímém styku otce s nezletilým z důvodu ochrany mravního a duševního vývoje, nelze si představit zájem na styku nepřímém. Dle dovolacího soudu to nelze ani překlenout povolením písemného styku pod plnou kontrolou matky nezletilého. Kontrola dopisů se dostává do rozporu s listovním tajemstvím dle čl. 13 Listiny základních práv a svobod. Respektování rodinného a soukromého života, obydlí a korespondence je upraveno i v čl. 8 odst. 1 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. Ve vztahu k dítěti je úprava listovního tajemství zakotvena v čl. 16 Úmluvy o právech dítěte, a to konkrétně tak, že „žádné dítě nesmí být vystaveno svévolnému zasahování do svého soukromého života, rodiny, domova nebo korespondence…“, s tím, že „dítě má právo na zákonnou ochranu proti takovým zásahům nebo útokům.“ [2]

Narušení listovního tajemství je možné pouze v případech stanovených zákonem. V českém právním řádu jsou takovými zákony především trestní řád a zákon o výkonu trestu odnětí svobody. Ze žádného zákona ovšem nevyplývá oprávnění kontrolovat korespondenci mezi dítětem a rodičem druhým rodičem, případně OSPOD. Existuje-li tedy riziko závadného obsahu dopisů posílaných otcem nezletilého, lze takovou situaci řešit toliko zákazem této nepřímé formy styku. Nejvyšší soud dospěl k závěru, že omezení či podmínění styku nezletilého syna s otcem nemůže spočívat v kontrole a vyhodnocení škodlivosti korespondence, kterou by prováděla sama matka či OSPOD. Na matce nelze jednak spravedlivě požadovat, aby objektivně posuzovala korespondenci od otce, s kterým má z důvodu jeho protiprávního jednání konflikt, a především stát nemůže na matku přenést oprávnění k cenzuře soukromé korespondence otce k dítěti, které sám nemá. Rozhodnutí odvolacího soudu tedy spočívalo na nesprávném posouzení věci. 

Závěr 

Nejvyšší soud v rozhodnutí ze dne 11. 1. 2024, sp. zn. 24 Cdo 1836/2023 shledal výše vymezený způsob úpravy písemného styku otce s nezletilým synem problematickým a neslučitelným s principem zachování listovního tajemství. Přestože byl otec odsouzen za závažné trestné činy vůči dceři matky způsobené v blízkosti nezletilého, Nejvyšší soud zdůraznil, že ochrana nejlepšího zájmu nezletilého syna je klíčovým aspektem. Dovolací soud v závěru svého rozhodnutí rovněž doplnil, že styk otce s dítětem nelze zatím řešit ani tzv. navykacím režimem, tedy režimem, kdy se nepřímý styk postupně rozšiřuje na styk přímý. 

 


Srov. rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 14. 9. 2021, sp. zn. 24 Cdo 602/2021.[1]

Srov. rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 22. 5. 2013, sp. zn. 30 Cdo 1376/2012.[2]

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články