Legal marketing a jak na něj

Marketing v advokacii?! Pro celou řadu kanceláří jde stále o sci-fi, a když už se do něj pustí, dostane ho často na starosti někdo, kdo si jen vytáhl nejkratší sirku.

MK
KROUPAHELÁN advokátní kancelář, s.r.o.
VH
KROUPAHELÁN advokátní kancelář, s.r.o.

Pro propagaci je přitom nutná strategie, která značku vryje do povědomí cílové skupiny. V KROUPAHELÁN pevně věříme, že dobrý právník musí být ještě lepším obchodníkem, psychologem a koneckonců i marketérem. A protože rádi sdílíme know-how, připravili jsme si pro vás pár těch opravdu nejzákladnějších tipů, které vám s trochou štěstí odtajní taje legal marketingu.

Uvědomte si, na koho cílíte, a podle toho komunikujte

V první řadě vždy chcete prodat své služby, na tom se asi shodneme. V řadě druhé nejspíš chcete získat nové zaměstnance. Ani tady asi nemůže dojít k rozporu. Ani jedna z těchto cílových skupin nejste vy. Netvoříte marketing sami pro sebe. To, co se líbí vám, nutně nemusí zaujmout vaše potenciální klienty ani nové kolegy.

Snad můžeme přeskočit tu fázi, kdy byste nevěděli, komu své služby prodáváte. Svou cílovku znáte už jen na základě stávajících spokojených klientů. Máte přehled, proč si vybrali právě vás. Jaké argumenty je přesvědčily, aby důvěru vložili právě do vaší kanceláře. Právě taková sdělení jsou v propagaci vaší kanceláře klíčová.

Nefixujte se proto na to, co se zdá jako nejlepší řešení vám. Jasně, vaše představy určitě musí mít v prezentaci značky své dominantní postavení, ale ani zdaleka to není všechno. Stejně jako v advokacii je v marketingu na prvním místě klient a jeho potřeby. Musíte mu v první řadě naslouchat a následně mu nabídnout přesně to, co potřebuje.

Zvolte správné kanály

Když víte, co váš zákazník chce, ještě nemáte vyhráno. Musíte ho oslovit na místech, kde se reálně pohybuje a všimne si vás. Pokud je vaším klientem rozvádějící se matka několika dětí, možná bude fungovat bannerová reklama. Pro CEO`s a majitele firem ale PPC reklama taky může být prakticky neviditelná a obchody uzavírá zásadně offline.

Opět si tedy zopakujte, na koho cílíte. Jedná se o koncového zákazníka nebo vás zajímá čistě b2b? Upoutáte ho spíš na sociálních sítích nebo na live eventu? Na základě toho zvolte kanály, které budou s nejvyšší pravděpodobností fungovat a testujte.

Pořád je to právo

Advokacie, stejně jako třeba medicína nebo jakýkoliv jiný obor, který vyžaduje velmi precizní faktické znalosti, bude pro spoustu marketérů oříšek, který dost možná ani nerozklousknou. V rámci prezentace navenek se nemůžete dopustit nepřesností. Každým postem na sociálních sítích nebo blogovým článkem v myslích potenciálních klientů potvrzujete dojem profesionálů a sebemenší lapsus vám dlouze budovanou značku může zbytečně poškodit. Marketér neprávník tak bude muset „biflovat“ víc než obvykle.

Pokud se rozhodnete jít právě takovou cestou (a nepřenecháte tím pádem svůj brand nebohé koncipientce nebo „back-officákovi“), vyplatí se vám ho seznámit blíže nejen s fungováním kanceláře, jejími službami a specializacemi, ale také s členy týmu, jejich potřebami a zkušenostmi. A samozřejmě počítejte s pořádnou dávkou editace a schvalování ze strany advokátů a koncipientů, než cokoliv vyloženě právního pustíte ven.

Můžete se samozřejmě dát i trochu odlišnou cestou, kterou rozhodně v KROUPAHELÁN doporučujeme. A tou je...

Vyšlete do světa své ambasadory

Přemýšlíte nad tím, jak publiku nabídnout kvalitní odborný obsah, který zároveň zpropaguje členy a členky vaší kanceláře jako odborníky a osobnosti, na které se budou klienti chtít obrátit a noví zaměstnanci s nimi budou chtít spolupracovat? 

Podpořte je v prezentaci a publikaci! Vysílejte své lidi na přednášky, dejte jim čas na zpracování blogových článků nebo příspěvků do odborných periodik. Motivujte je k psaní na sociální sítě. Zkrátka – připravte jim úrodnou půdu pro to, aby vás mohli prezentovat navenek. Zapojíte je tak přímo do obchodní činnosti a publiku ukážete, že vaši zaměstnanci chtějí přímo reprezentovat kancelář a šířit její know-how po své vlastní ose.

Co od kvalitní práce takových ambasadorů můžete čekat?

  • Zvýší se důvěryhodnost vaší značky. Pokud jí věří její zaměstnanci natolik, že ji svým jménem propagují, nejspíš nejde o žádné „šme“.
  • Osobní profily jsou vždy úspěšnější než korporátní
  • Z hlediska náboru lidé přihlíží k tomu, jak se současní zaměstnanci cítí ve své práci, pokud z nich čiší spokojenost, budou mít o to větší zájem poslat k vám životopis.

U nás v KROUPAHELÁN podporujeme naše advokáty, aby si budovali svou osobní značku. Proto se můžete mrknout na některé z našich ambasadorů na odkazech níže. A třeba se trochu inspirovat.

 

Jiří Helán z KROUPAHELÁN | LinkedIn

Hledáte odpověď na dlouholetou otázku, jak by to vypadalo, kdyby se Mirek Dušín dal na advokacii? Pak jste na správné adrese! Jeho profil je plný informací o trvalé udržitelnosti, Změny k lepšímu a nejnovějších článcích.

 

Pavel Kroupa z KROUPAHELÁN | LinkedIn 

Profil plný videí, které dokazuje, že členové představenstva České advokátní komory nejsou jen schopnými reprezentanty, ale mají také smysl pro humor. Dozvíte se o nejnovějším dění v kanceláři a spoustu zajímavosti o vedení advokacie.

 

Ondřej Vykoukal | LinkedIn

Právník s duší, cyklista a skvělý saxofonista, který vám poradí s jakýmkoliv problémem týkající se duševního vlastnictví a IT práva.

 

Ondřej Hanák | LinkedIn

Všechny zajímavosti ze světa IT práva, kryptoměn, herního průmyslu na jednom místě. Příspěvky jsou pestré, najdete zde např. Obraz namalovaný AI, Wordle nebo třeba právní Cyberpunk!

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články