Nová vyhláška stanovuje podmínky pro pěstování i termín sklizně rostlin konopí pro léčebné použití

Ministerstvo zdravotnictví vydalo vyhlášku stanovující pravidla správné pěstitelské praxe, která upravuje podmínky pro pěstování a zpracování konopí pro léčebné použití.

spolupracující advokát, bnt attorneys-at-law s.r.o.
Trestné množství omamných látek
Foto: Shutterstock

Dne 27. srpna tohoto roku nabyla účinnosti vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 235/2022 Sb., o pěstování a zpracování rostlin konopí pro léčebné použití (dále jen „vyhláška“), která provádí příslušná ustanovení zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o návykových látkách“). Vyhláška vychází ze skutečnosti, že pěstovat konopí pro léčebné použití mohou pouze subjekty, které získají licenci k pěstování rostlin konopí pro léčebné použití. Licenci uděluje Státní ústav pro ochranu léčiv současně s povolením k zacházení s návykovými látkami s tím, že daný subjekt je povinen plnit povinnosti podle zákona o návykových látkách.

Vyhláška stanovuje přesné postupy pro nakládaní s rostlinami konopí, včetně pravidel jejich uskladnění a transportu a především tzv. pravidla správné pěstitelské praxe. Mezi tato pravidla se řadí například pravidla pro vedení systému řízení jakosti rostliny, požadavky na zaměstnance a jejich školení, stanovení hygienických norem, požadavky na prostory, pravidla pro vedení dokumentace, pravidla pěstování, sklizně či balení. Pravidla správné pěstitelské praxe pro pěstování rostlin konopí pro léčebné použití jsou obsahově shodná s parametry zákona o návykových látkách. Na první pohled se tedy v zásadě nejedná o nová pravidla.

Vyhláška striktně vymezuje pravidla pro samotné zabezpečení pěstírny. Pěstírnu musí tvořit jednotný komplex vícera budov na jenom místě, nebo vícera prostor uvnitř jedné budovy, musí být konstruována z materiálů znesnadňujících proniknutí do prostor pěstírny a vstup musí být zabezpečen kamerovým systémem. Pěstitel má dále povinnost vypracovat vnitřní předpis, který bude upravovat systém zabezpečení každé jednotlivé pěstírny, přičemž daný vnitřní předpis musí dále mj. obsahovat systém vydávání klíčů či jiných karet umožňující vstup pouze určeným osobám. Toto striktní stanovení parametrů budov a prostor k pěstování rostlin konopí je nezbytné k zajištění kvalifikovaného a bezpečného průběhu jednotlivých fází pěstitelského procesu, aby bylo na nejnižší možnou míru sníženo riziko vniknutí nežádoucích škůdců či nepovolaných osob. V praxi se tak jedná o zastřešené budovy s pravidelnou kontrolou kvalifikovaných osob ve vztahu k fyzickému zabezpečení pěstírny.

Při vývoji pěstitelského systému je třeba, aby všechny činnosti a procesy probíhaly v řízených standardizovaných podmínkách, které jsou přesně stanoveny, popsány a pravidelně monitorovány a dokumentovány. S dodavateli, jejichž činnost může ovlivnit jakost meziproduktu konopí pro léčebné použití, musí mít pěstitel uzavřenu smlouvu, která definuje povinnosti a odpovědnosti jednotlivých smluvních stran.

Veškerá činnost v souvislosti s pěstováním, sklizní a základním zpracováním konopí musí být realizována v souladu s řízenou dokumentací a musí být zapsána anebo zaprotokolována. Vyhláška stanovuje vhodný termín, kdy má být provedena sklizeň pěstovaných rostlin konopí pro léčebné použití. Sklizeň je ve vyhlášce stanovena na období, kdy rostliny dosáhly požadovaného obsahu sledovaných účinných látek THC a CBD a každá realizovaná sklizeň je označena číselníkovou řadou jako samostatná šarže.

Vyhláška bude mít bezpochyby velký dopad na podnikatelské prostředí České republiky v oblasti pěstování rostlin konopí pro léčebné použití, jelikož vymezuje základní podmínky, které musí být splněny, aby mohly být rostliny pěstovány, a mohl být realizován ze strany pěstitelů jejich podnikatelský záměr.

Závěrem je nutné konstatovat, že vyhláškou stanovená striktní pravidla pro pěstování konopí pro léčebné použití mají opodstatnění v samotné povaze konopí, jelikož se jedná se o produkt s narkotickým účinkem a s potenciálem zneužitelnosti, či k prodeji na černém trhu.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články