Pět otázek pro Michala Vávru

Michal Vávra je advokát a soudní překladatel a tlumočník německého a českého jazyka, který si čas od času střihne roli moderátora. Ani letos tak nebude chybět na kongresu Právní prostor, kde taktéž vystoupí s příspěvkem inspirovaným svou právní praxí v Rakousku.

advokátka ve FAIRSQUARE | LAW FIRM, členka redakční rady webu Právní prostor.cz

Na začátku května opět usedneš do moderátorského křesílka kongresu Právní prostor. Téměř celý první den bude věnován vysoce aktuálním energetickým tématům. Bude pro Tebe energetika výzva, nebo už Tě nemůže po tolika letech nic překvapit?

Ano, bude to již poosmé, kdy mám tu čest moderovat kongres. Včera jsem dostal e-mail od jedné nejmenované pořadatelky, která mě potěšila, že jsem železná jistota. Kdybych se na to díval očima pojmenování svateb, tak oslavím s kongresem bronzovou svatbu. Přiznám se, že jsem energetické právo vnímal zatím spíše okrajově, ve svém životě a praxi se s ním setkával spíše méně. To se změnilo, když mě oslovil dodavatel poslední instance, což mě – a asi i hodně našich občanů a korporací – trochu vystrašilo. Na energetický den se připravím a věřím, že si s přednášejícími vyměníme spoustu pozitivní energie.

Letos slavíte desetileté výročí pobočky Vaší advokátní kanceláře ve Vídni. Jak rezonují témata týkající se energetické krize u našich jižních sousedů?

V únoru tohoto roku jsme opravdu oslavili už 10. narozeniny naší vídeňské pobočky. V loňském roce jsme se navíc po 9 letech přestěhovali z 9. okrsku do 1. okrsku, kousek od známého Stephansdomu, což považuji rovněž za úspěch a krok správným směrem.

Rakousko je známé svou podporou alternativním zdrojům energie, což myslím platí v dnešní době dvojnásob. I tam byl ale stát nucen sáhnout k podpůrným opatřením ve formě např. tzv. Strompreisbremse (čili zastropování maximální ceny za 1 kW/h pro domácnosti), ale i dalším subvencím či podporám pro domácnosti i firmy.

V posledních letech na kongresu vystupuješ také s vlastním odborným příspěvkem. Čemu se budeš věnovat?

Rád bych přiblížil posluchačům své zkušenosti za 10 let paralelního působení v advokacii na obou stranách hranice. Za tu dobu jsem se setkal s mnoha zajímavými instituty rakouského civilního, trestního i správního práva a jejich aplikací v praxi, a měl možnost porovnat přístup českých a rakouských soudů k řešení obdobných situací. V mnohém mi bylo rakouské právní prostředí inspirací, jinde bych zase uvítal aplikaci českých pravidel. Věřím, že toto praktické porovnání může přispět k širší právní diskusi o tom, jak by právo a jeho používání mohlo vypadat.

My – účastníci kongresu – jsme již zvyklí, že své moderování prokládáš nejrůznějšími vtípky z právního prostředí. Uvízl Ti nějaký obzvlášť dobrý v paměti?

Jsem rád, že se moje vtípky a komentáře ujaly a snad nějaký byl i předán dále, což je smysl a podstata dobré anekdoty. V průběhu roku pravidelně čtu nejrůznější knihy vtipů, citátů a moudrých myšlenek a pokusím se při moderaci opět v tomto ohledu nezklamat. Zaslechl jsem ale, že v poslední době je třeba být s právnickými vtipy poněkud opatrný. Snad se nikoho nedotkne moje následující myšlenka: Hodně se dnes mluví a píše o tom, že práci advokáta či soudce již brzy nahradí umělá inteligence. V jedné knize kreslených vtipů mne v této souvislosti zaujal obrázek dvou dědečků na lavičce, kdy se jeden druhého ptá: „Co asi ještě přijde po umělé inteligenci?“ a ten druhý mu spontánně odpovídá „Umělá demence, umělá inkontinence …….“

Čím je kongres Právní prostor oproti ostatním akcím, které moderuješ, výjimečný? 

Je to silný bujón vědění a zkušeností předních odborníků z praxe kombinovaný s velmi přátelskou atmosférou a neformálním pokecem o všem možném. Takovou krmi by si žádný pravý (právnický) gurmán neměl nechat ujít.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články