Rozhovor: Adam Všetíček - Pohled do zákulisí trhu práce v právu

V tomto rozhovoru se podíváme na svět právních profesí skrze zkušenosti Adama Všetíčka, legal recruitera z projektu Práce v právu a Simple Step.

advokát ve spol. ZVOLSKÝ ADVOKÁTI s.r.o.; spolupracující redaktor

Dozvíme se i to, proč se jeho působení soustředí právě na právníky a jak se trh práce v této oblasti vyvíjí v kontextu vývoje umělé inteligence. Podělí se s námi také o to, jak se mu pracuje s právníky, jaké mají podle něj právníci charakteristické rysy a jaké výzvy se objevují při hledání nových pracovních příležitostí.

V neposlední řadě nám prozradí praktické tipy pro právníky hledající práci i pro kanceláře, které hledají nové spolupracovníky. Nakonec nám představí svůj projekt Práce v právu.cz a vysvětlí, jak tento portál pomáhá spojovat kanceláře s potenciálními zaměstnanci.

Pojďme na to.

Proč jste si vybrali zaměření právě na právníky a na trh práce v oblasti práva?

S kolegyní máme shodou okolností hodně známých v advokátních kancelářích, proto jsme měli vhled do jejich procesů včetně přijímání nových kolegů. Advokacie je specifická v tom, že v advokátních kancelářích často působí relativně malý podpůrný tým, a zejména partneři advokátních kanceláří si leckteré profese zajišťují sami, včetně marketingu, business developmentu či HR. To jim ale zabírá čas, který by mohli věnovat své specializaci. Právě tady jsme viděli, že by naše práce mohla dávat smysl. 

Jaké trendy pozorujete na trhu práce v právu? Jaký vliv bude mít na tento trh rozvoj umělé inteligence? 

Většina společností, které se na trhu v rámci hiringu aktivně pohybují, pochopila, že budování značky musí směřovat jak vůči klientům, tak vůči potenciálním spolupracovníkům. Koncepční pojetí HR marketingu bude čím dál potřebnější, protože bez něj včas neoslovíte ty správné budoucí kolegy. Proto evidujeme větší zájem o spolupráci s marketingovými specialisty.

Téma umělé inteligence v HR procesech je velmi obsáhlé a je jisté, že trh změní a mnoho procesů urychlí. Už teď nám algoritmy pomáhají s předvýběrem kandidátů. Ti, kteří si AI osvojí a dokáží ji implementovat, budou mít konkurenční výhodu, která se bude časem zvětšovat. Když to ale vztáhnu na právní obor, tak zde dle mého názoru bude mít osobní jednání a doporučení stále velkou hodnotu a bude zastřešovat procesy pod ním.

Pracuje se Vám s právníky dobře? Napadají Vás nějaké jejich povahové rysy, s nimiž se musíte potýkat a u kterých Vám např. trvalo nějaký čas, než jste je pochopil, popř. které Vám dokonce lezly či lezou na nervy? 

Možná to bude pro někoho překvapivé, ale ano, s právníky se nám pracuje dobře. Specifika samozřejmě existují, ale jsou obroušena profesionalitou nebo snahou o profesionalitu. Excesů je zde opravdu minimum. Ze začátku jsme si trochu zvykali na to, že hlavně u juniorních pozic kandidáti radši mlčeli, než aby řekli něco méně vhodného nebo zavádějícího. Vytvořit nenásilný dialog pak bylo náročné.

Co je podle Vás nejdůležitější pro dnešní právníky-uchazeče o zaměstnání? Změnil se tento trend v posledních letech? 

Trend se změnil především pod vlivem očekávání generace Z. Ta klade důraz na work-life balance, flexibilnější pracovní dobu a možnost částečně pracovat i mimo kancelář. Oceňované jsou také dlouhodobé vize společnosti a transparentní kariérní řád. Obecně je zde důraz na to, aby práce nebyla příliš repetitivní a dávala smysl.

Máte nějaké tipy pro právníky, kteří hledají nové pracovní příležitosti? 

Nejprve si definovat a ujasnit co a proč hledají, jaká by byla optimální náplň práce a v čem by se chtěli dál realizovat. Vytipovat si okruh společností a zjistit si o nich veřejně dostupné informace, příspěvky jejich zaměstnanců a spolupracovníků na LinkedInu, odborné články atd. Aktivně hledat zkušenosti ze společností v komunitách na sociálních sítích, především na LinkedInu nebo na online službě Atmoskop. Společnost můžete oslovit, i když aktivně nikoho nehledá. Abyste si udělali reálnou představu o trhu, není na škodu zkusit více pohovorů. 

Dále bych v obecné rovině doporučil trénovat prezentační a komunikační dovednosti, naučit se prezentovat své pracovní úspěchy ve prospěch pozice a umět upozornit na své klíčové dovednosti směrem k potřebám hledané pozice.

Máte tip i pro „druhou stranu barikády“, tj. pro kanceláře, které hledají vhodného spolupracovníka? 

Tady se vracím k tomu, co jsem zmínil na začátku – budování značky i směrem k HR. Otevřenost, sdílení osobních zkušenosti zaměstnanců a spolupracovníků prostřednictvím sociálních sítí. Pro mladší generaci funguje Instagram, pro starší LinkedIn. Prezentace úspěchů firmy a edukativní vysvětlování postupů, které k tomu vedly. Snaha o přiměřenou originalitu v nabídkách není na škodu, hlavně u juniorních pozic se množí neformální komunikace s uchazeči a tyto nabídky mívají více reakcí. 

Mohl byste nám blíže přiblížit Váš projekt Práce v právu? Jaká je podle Vás jeho hlavní přidaná hodnota pro kanceláře, které hledají pracovníky?

Práce v právu je multifunkční pracovní portál, který vznikl jako reakce na poptávku společností, kterou jsme jako agentura nemohli uspokojit. Má zmenšit bariéru mezi kandidáty a společnostmi a usnadnit komunikaci mezi nimi tak, aby se vzájemně našli. Portál čerpá ze zkušeností naší personální agentury Simple Step specializované na právní oblast a inspiroval se podněty, které vycházely od kandidátů při pohovorech. Mezi naše inovace patří například třídění společností dle velikosti a zaměření nebo závazek uvádění odměny nebo její škály u inzerátu. 

Portál nabízí pět služeb, které pomáhají společnostem najít vhodné kolegy: klasický inzerát, topovaný inzerát, inzerát, který je provázaný s profilem společnosti, sekci s doporučenými a námi ověřenými kandidáty, kde máte možnost oslovit anonymizovaný profil konkrétního kandidáta, a v neposlední řadě možnost cíleného vyhledávání kandidátů prostřednictvím personální agentury.

Co je podle Vás hlavní výhodou Vašeho webu pro ty, kteří práci hledají?

Především je to přehlednost. Naším cílem bylo vytvořit portál, kde za pár kliků najdete pozici dle svých představ a můžete pohodlně reagovat i na více podobných pozic. Kategorizaci vyhledávání jsme kalibrovali podle základních otázek, které s kandidáty diskutujeme na pohovorech. Chceme přiblížit náplň práce, firemní kulturu a vize společností skrze profily společností, rozhovory atp. Jsme si vědomi, že pracovní portál je třeba neustále inovovat, jsme teprve na začátku cesty a chystáme další funkcionality.

Které dovednosti, znalosti nebo zkušenosti jsou podle Vás v současné době klíčové pro úspěšnou kariéru právníka?

Schopnost učit se novým věcem a hlavně umět se efektivně učit, protože právo je flexibilní obor, kde je třeba umět za krátký čas vstřebat mnoho informací a vybrat z nich to podstatné. S tím souvisí i analytické dovednosti, problem solving a schopnost abstraktního uvažování. A samozřejmě výborná angličtina.

Ve vztahu ke klientům pak schopnost asertivní komunikace, umět “polidštit” paragrafy, mít smysl pro detail, uvažovat v souvislostech více právních oborů a umět klientům poradit i po byznysové stránce.

Jsou nějaké oblasti práva, které podle Vás nabízejí nejvíce příležitostí? 

Prim hraje obchodní a závazkové právo. Rostoucí poptávku zaznamenáváme v IT právu, dále v daňovém právu, pracovním právu a v insolvencích. Obecně lze ukázat soukromoprávním směrem.

Díky za rozhovor!


Zajímá Vás pracovní právo? Na kongresu Právní prostor 2024 se budeme novému pracovnímu právu věnovat hned v několika příspěvcích. Program kongresu najdete na adrese https://kongrespravniprostor.cz/.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články