Jsou sňatky uzavírané ve Svatbě na první pohled právoplatné?

Mnozí z Vás jistě znají reality show Svatba na první pohled, která se vysílala i v našich končinách.

advokát ve spol. ZVOLSKÝ ADVOKÁTI s.r.o.; spolupracující redaktor
paralegal ve spol. ZVOLSKÝ ADVOKÁTI s.r.o.
Svatba
Foto: Fotolia

Podobně jako Too Hot To Handle, i Svatba na první pohled v nás vyvolala různé otázky. Svatby totiž mají nejen významný sociální, nýbrž i právní rozměr, který spočívá především v tom, že manželům vzniknou nejrůznější práva a povinností osobní i majetkové povahy. V tomto článku tedy zodpovíme otázku, zda by vůbec bylo legální, aby průběh Svatby na první pohled byl takový, jak jej tvůrci popisují, a souhrnně zhodnotíme tuto reality show z právního hlediska. 

Popis průběhu Svatby na první pohled

Podle oficiálního popisu[1] se do Svatby na první pohled přihlásí různí nezadaní lidé, kteří by rádi poznali svůj ideální protějšek. Vedle účastníků zde klíčovou úlohu sehrávají i odborníci z různých odvětví (jako jsou psychologové, biologové atd.), kteří s využitím svých znalostí párují účastníky tak, aby dané páry byly – přinejmenším prizmatem vědy – co nejideálnější. Takto spárovaní účastníci se poté poprvé tváří v tvář setkají až před oltářem. Své „ano“ si tedy říkají lidé, kteří se dosud neviděli a kteří o sobě nic nevědí (kromě toho, že jsou si podle odborníků souzeni). Po svatbě následuje svatební cesta do atraktivní destinace a konečně i vzájemné poznávání se nového manželského páru. 

Diváci tedy mohou sledovat, zda lze díky moderním vědním poznatkům najít páry, které spolu budou žít harmonickým životem.

Lze vůbec vstoupit do manželství s někým, koho prakticky neznáte?

Abychom odpověděli na tuto otázku, nahlédneme nejprve do občanského zákoníku, který komplexně upravuje manželství. Manželství je podle § 655 obč. zák. chápáno jako trvalý svazek muže a ženy.[2] 

Kromě problémů, které by uzavření manželství se zcela neznámým protějškem přineslo v oblasti vzájemného vztahu novomanželů, nelze opomíjet ani právní problémy. Podle § 656 odst. 1 obč. zák. vzniká manželství souhlasným sňatečným prohlášením muže a ženy, přičemž toto prohlášení musí být svobodné a úplné. Tato přídavná jména označují, že u každého snoubence musí existovat vážná vůle uzavřít manželství s druhým snoubencem, přičemž snoubenci nesmějí být při sňatečném prohlášení ovlivněni ani fyzickým, ani psychickým násilím. 

Dále je také třeba, aby vůle obou novomanželů skutečně směřovala ke vzniku manželství jakožto trvalého svazku.[3]

V případě Svatby na první pohled lze předpokládat, že účastníci:

  • nemají dostatečně vážnou vůli uzavřít manželství s člověkem, kterého jim tvůrci Svatby na první pohled „dohodí“, protože jej vůbec neznají a protože si uvědomují, že celý proces hledání lásky a následné svatby je do značné míry pouze show pro pobavení diváků;[4] 
  • i pokud by měli dostatečně vážnou vůli uzavřít manželství, nebude vůle směřovat ke vzniku trvalého životního společenství manželů, poněvadž účastníci neznají vlastnosti (a v podstatě ani totožnost) toho, s nímž se mají zanedlouho stát manželi.

Tyto vady přitom rozhodně nelze ponechat stranou. Mají totiž za následek, že manželství vůbec nevznikne a půjde pouze o tzv. zdánlivé manželství (viz § 677 odst. 1 obč. zák.).[5]

Protože manželství nevznikne, tak by se ani u dítěte, které by se "manželům" narodilo, nemohlo uplatnit pravidlo, že otcem dítěte je manžel matky. Současně by v důsledku neexistence manželství nemohlo vzniknout ani společné jmění manželů, a pokud by tedy manželé ze zdánlivého manželství nabyli určitý majetek či by jim vznikly dluhy, tak by ani majetek, ani dluhy nemohly náležet do SJM. Jak o otcovství, tak o vypořádání majetku by pak musel rozhodnout soud (viz § 679 obč. zák.) 

Pokud by tedy účastníci vskutku předstoupili před oprávněného oddávajícího a proběhl by standardní sňatečný obřad, jak uvádí televize, stejně by mezi nimi manželství nevzniklo

Bylo by legální ujednat s účastníky Svatby na první pohled smluvní povinnost uzavřít manželství s neznámým člověkem?

Aby mohla pořizovat záběry (a posléze vysílat Svatbu na první pohled), musí televize uzavřít s každým účastníkem smlouvu.[6] Tato smlouva sice není veřejně dostupná (a zřejmě by za její zveřejnění byla účastníkům uložena smluvní pokuta), avšak jistě by v ní bylo upraveno i to, jakým způsobem se mají účastníci během natáčení chovat a že jsou kupříkladu povinni říci před oltářem „ano“, jakmile budou tázáni, zda vstupují do manželství s protějškem, který jim byl vybrán.[7]

Takovéto ujednání by nicméně účastníka ve své podstatě zavazovalo k tomu, aby projevil vůli, kterou ale ve skutečnosti v náležité míře nemá. Podle obč. zák. jsou neplatná mj. ta smluvní ujednání, která jsou v rozporu s dobrými mravy nebo se zákonem. V tomto případě by přitom mohl být dán přinejmenším rozpor s dobrými mravy.

Mohli by tvůrci Svatby na první pohled dojednat svatební obřad sami, bez zapojení účastníků?

Nepříjemnosti by mohly být spojené již s tzv. předdodavkovým řízením, během kterého snoubenci předkládají příslušnému správnímu či církevnímu orgánu doklady potřebné k uskutečnění sňatku (např. standardizovaný „Dotazník k uzavření manželství“) a vyjednávají podrobnosti obřadu. 

Problémů, které nezapadají do oficiálního popisu Svatby na první pohled, by přitom bylo hned několik:

  • Dotazník k uzavření manželství je vytvořen tak, aby jej vyplnili a podepsali osobně oba snoubenci (a nikoliv jejich zástupce, kterým by v tomto případě byla nejspíše televize). Tento dotazník také zahrnuje otázky ohledně citlivých osobních údajů, jako je osobní jméno a příjmení obou snoubenců nebo příjmení, které budou užívat po vzniku manželství. Již jen vyplňováním tohoto dotazníku by tedy alespoň jeden účastník (který by jej vyplňoval později) zjistil přinejmenším totožnost toho, s kým má vstoupit do manželství, čímž by se vytratilo avizované kouzlo Svatby na první pohled;
  • § 32 a n. zákona o matrikách počítají s tím, že se přeoddavkového řízení budou snoubenci účastnit osobně. Zastoupení by sice bylo patrně možné v duchu správního řádu, avšak je otázkou, do jaké míry by zastoupení uvítaly mnohdy konzervativní správní orgány či církve.[8] Aby tedy předoddavkové řízení proběhlo hladce a bezproblémově, museli by se jej zúčastnit oba účastníci, kteří se následně mají stát novým párem. To by ovšem opět vedlo k tomu, že by avizované seznámení se až před oltářem bylo ve skutečnosti klamné.

Jak je to se Svatbou na první pohled ve skutečnosti?

Jak jsme popsali výše, pokud by Svatba na první pohled skutečně fungovala tak, jak ji televize popisuje, vystavovala by se televize nejednomu právnímu riziku. To by se televizi nejspíše ani v zájmu co nejvyšší divácké odezvy nevyplatilo, a proto podle dostupných zákulisních informací ve skutečnosti vůbec k žádnému sňatku mezi účastníky nedochází.[9]

„Všímavým diskutujícím neuniklo, že u televizních svateb chybí klasické formality běžných sňatků, v nichž by měli snoubenci například sdělit, že jsou seznámeni se zdravotním stavem svého protějšku.“ To by samo o sobě nepředstavovalo vadu manželství – např. to, že matrikář v televizi vynechává v kouzelné formuli „tímto prohlašují manželství…“[10] výraz „právoplatně“ by samo o sobě platnosti sňatku nebránilo.[11] Tato formule totiž jenom potvrzuje něco, co nastalo již dřív. Manželství totiž vzniká už „druhým ano“ – tedy souhlasným projevem snoubenců o tom, že spolu vstupují do manželství. Nicméně pozornému divákovi již tato skutečnost napovídá, že svatba nebude tak úplně řádná

Závěr

Svatba na první pohled oficiálně vychází z neotřelého konceptu, kdy se muž a žena, kteří mají podle vědců tvořit optimální pár, poprvé uvidí až před oltářem. Tento koncept nás zaujal z právního hlediska, a proto jsme se zaměřili na otázku, zda je něco takového vůbec souladné s českým právem.

Nejprve jsme dovodili, že mezi účastníky by za této situace manželství vůbec nevzniklo, neboť by účastníci neměli náležitou vůli uzavřít manželství. 

Problematické by bylo také tzv. předoddavkové řízení, které předchází samotné svatbě. V jeho průběhu by se totiž účastníci, kteří spolu mají vstoupit do svazku manželského, nejspíše osobně setkali nebo by přinejmenším zjistili o sobě navzájem stěžejní identifikační údaje. Je tomu tak proto, že by se daní účastníci museli předoddavkového řízení v zájmu právní jistoty účastnit osobně, nebo by alespoň museli osobně vyplnit předepsaný Dotazník k uzavření manželství, zahrnující citlivé údaje obou snoubenců.

Dále jsme zjistili, že pokud by ve smlouvě uzavírané s účastníky Svatby na první pohled byla obsažena povinnost účastníků říci „ano“ na svatbě se zcela neznámým člověkem, tak by tato smlouva byla neplatná. Plnění, která by si účastníci a štáb Svatby na první pohled vzájemně poskytli, by představovala bezdůvodné obohacení a bylo by třeba je vypořádat. 

Jak pro televizi, tak pro účastníky Svatby na první pohled by tudíž vzájemná spolupráce – pokud by byla nastavena tak, jak televize deklaruje – byla spojena s vícero právními i faktickými úskalími.

Podle zákulisních informací každopádně během natáčení Svatby na první pohled ke skutečné svatbě vůbec nedochází, což je z výše uvedených důvodů logické.


[1] Srov. např. Svatba první pohled | TV Nova. TV Nova [online]. [cit. 20.09.2022]. Dostupné z: https://tv.nova.cz/porad/svatba-na-prvni-pohled

[2] Srov. SLOVÁČEK, M. [§ 655] In: PETROV, J. a kol. Občanský zákoník. Komentář. 1. vydání. Praha: C. H. Beck, 2017, s. 693.

[3] Srov. tamtéž, s. 708.

[4] Motivací některých účastníků k účasti v této reality show navíc může být možnost užít si luxusní dovolenou (prezentovanou jako svatební cestu), spíše než nalezení potencionální vědecky přijatelné lásky. V takovémto případě by vůle vstoupit do manželství byla ještě více nevážná.

[5] Srov. dále SLOVÁČEK, M. [§ 677] In: PETROV, J. a kol. Občanský zákoník. Komentář, s. 708, marg. 7.

[6] K povaze takovéto smlouvy srov. náš další článek týkající se americké reality show Too Hot To Handle - https://1url.cz/YrTp4.

[7] Indicií k tomu, že by taková smlouva mohla existovat, by mohla být např. skutečnost, že se zatím nikdy nestalo, že by některý z účastníků řekl před oltářem „ne“. To se zatím nestalo např. ani v německé verzi show.

[8] Podle telefonického sdělení Úřadu městské části Praha 1 – odboru matrik ze dne 23. 9. 2022 je zastoupení (po předložení plné moci s úředně ověřeným podpisem) možné, leč se v praxi příliš nevyužívá. Odbor matrik navíc před samotným uzavřením sňatku stejně přistoupí k osobnímu setkání se snoubenci (aby ověřil jejich totožnost atd.), a ti se tím pádem musí vidět již před svatebním obřadem.

[9] Srov. Svatba na první pohled: České páry se berou fiktivně.... KINOTIP2.cz [online]. Dostupné z: https://www.kinotip2.cz/clanky/svatba-na-prvni-pohled-ceske-pary-se-berou-fiktivne-ty-danske-skutecne-20201217-2085.html

[10] Tamtéž.

[11] Srov. SLOVÁČEK, M. In: PETROV, J. a kol. Občanský zákoník. Komentář, s. 698.

Hodnocení článku
0%
Pro hodnocení článku musíte být přihlášen/a

Diskuze k článku ()

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen/a

Související články

Další články