Procesní právo

Přehled odborných článků pokrývá problematiku procesního práva a související legislativy. Odborné texty nabízejí vhled do otázek a aktualit procesního práva a jsou zpracovány renomovanými odborníky.

Preventivní restrukturalizace z pohledu věřitele – část II.
Změny v zákoně o svobodném přístupu k informacím

Preventivní restrukturalizace z pohledu věřitele – část II.

Preventivní restrukturalizace jako nový právní institut vyvolává u věřitelů celou řadu otázek, z nichž některé rozebírá tento článek. Používám-li v tomto článku termín restrukturalizace, míním tím preventivní restrukturalizaci dle zákona č. 284/2023 Sb., o preventivní restrukturalizaci (dále „ZPR“).

Chybně vyměřený soudní poplatek a obrana proti nesprávnému postupu soudu

Chybně vyměřený soudní poplatek a obrana proti nesprávnému postupu soudu

Soudní poplatky jsou nedílnou součástí soudního procesu. Reflektují náklady spojené se soudními řízeními, avšak mohou být často předmětem nesrovnalostí, nesprávného výpočtu nebo dokonce zneužití. Chybně vypočtené poplatky bohužel nejsou ojedinělým jevem a mohou mít vážné dopady na účastníky sporu. Tento článek se zaměřuje na problematiku chybně vyměřených soudních poplatků a poskytuje užitečné rady, jak se proti nim úspěšně bránit.

Průmyslový vzor (design)

Průmyslový vzor (design)

Průmyslovým vzorem se rozumí vzhled výrobku nebo jeho části, spočívající zejména ve znacích linií, obrysů, barev, tvaru, struktury nebo materiálů výrobku samotného, nebo jeho zdobení. Právní úprava průmyslových vzorů je obsažena v zákoně č. 207/2000 Sb., o ochraně průmyslových vzorů, v platném znění.

Mediační doložka a její využití v praxi

Mediační doložka a její využití v praxi

Okamžik, kdy se sporné strany dohodnou na využití mediace nemusí být nutně ten, kdy už ve sporu jsou. Ze své praxe vím, že tato situace je naopak často překážkou pro volbu mediace a strany nejenže se nejsou schopny dohodnout, zda mediaci vůbec využijí, ale pokud už chtějí tuto mimosoudní cestu využít, nejsou pak schopny se dohodnout na osobě mediátora.

Společná domácnost se zločincem
Dohoda o vině a trestu

Společná domácnost se zločincem

Pojďme pro tentokrát vynechat smutné, a zároveň bohužel časté trestné činy mezi členy jedné rodiny, jakými jsou třeba domácí násilí, okrádání nejbližších, pohlavní zneužívání příbuzných dětí a podobně. Těmto se naštěstí dostává čím dál častěji potřebné pozornosti a v důsledku toho i snahy o pomoc obětem.

Návrh novely zákona o advokacii

Návrh novely zákona o advokacii

Vláda České republiky dne 10. ledna 2024 projednala a následně schválila dlouho očekávaný a odbornou veřejností diskutovaný návrh novely zákona o advokacii, kterou nyní čeká první čtení v Poslanecké sněmovně („Návrh“ a „ZA“).

Kolektiv autorů